ČAČAK PROGLASIO VANREDNU SITUACIJU: Svakodnevno raste broj zaraženih, sve više pacijenata na bolničkom lečenju (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2020, 17:23

ČAČAK PROGLASIO VANREDNU SITUACIJU: Svakodnevno raste broj zaraženih, sve više pacijenata na bolničkom lečenju (FOTO)

Nakon 22 dana bez zaraženih slučajeva, situacija u Moravičkom okrugu je eskalirala.

U poslednjih 24 sata potvrđeno je još osam slučajeva inficiranja korona virisom u Moravičkom okrugu i to šest lica iz Čačka, jedno iz Gornjeg Milanovca i jedno iz Lučana. Broj hospitalizovanih pacijenata svakodnevno raste.

- Situacija u čačanskoj bolnici je izuzetno ozbiljna. Trenutno je na kovid odeljenjima smešteno 58 pacijenata, radi se o osobama mlađeg i srednjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << životnog doba. Neki od njih imaju težu kliničku sliku i pneumoniju. Neophodno je da osposobimo i još jedno kovid odeljenje, pa ćemo početi sa opremanjem internog za te srhe i to će biti četvrto kovid odeljenje u bolnici. Plava hala sada ne ispunjava kriterijume i ne može da bude osposbljena, jer svi pacijenti zahtevaju lečenje, što u njoj nije moguće - izjavio je direktor čačanske bolnice dr Miroslav Sretenović.

Usled svakodnevnog povećanja broja zaraženih lica, u Čačku je proglašena vanredna situacija.

- Pooštaravaju se sve propisane mere Vlade RS, zabranjena su javna okupljanja, rad ugostiteljskih objekata od sedam do 20 sati, nošenje maski i rukavica. Zabranjuje se rad bazena i kupališta. Zabranjuje se i održavanje svih slavlja. U teretanama na otvorenom i parkovima, u grupi može maksimalno da bude do pet lica u razmaku od dva metra. Predškolske ustanove nastavljaju saradom, uz striktno poštovanje propisanih mera - rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Nakon 22 dana bez zaraženih slučajeva, situacija u Moravičkom okrugu je eskalirala, svaki dan ima oko 10 novih zaraženih osoba. Sportske manifestacije i velika slavlja okarakterisani su kao događaji, sa kojih se virus brzo proširio. Trenutno je u Moravičkom okrugu zaraženo 96 ljudi, najveći broj njih je iz Čačka, a od početka juna testirano je oko 900 lica.

- Ovakva situacija je bila mimo svih naših procena, jer smo smatrali da ćemo po završetku prvog talasa biti mirni bar do jeseni. Došlo je do velikog rasta broja zaraženih, i stanje se pogoršava iz dana u dan. U kritičnim tačkama epidemije na bolničkom lečenju imali smo oko 30 pacijenata, danas je taj broj duplo veći. Neophodna je mnogo veća odgovornost svih građana, kako bi se sprečilo brzo širenje korona virusa - naglasio je dr Mihailo Luković, ispred Radnog tima.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.