Izvor: Radio 021, 07.Jun.2020, 17:34

Broj izlečenih od virusa korona u Srbiji za dan skočio za 4.000, Kisić Tepavčević objasnila kako

Broj izlečenih pacijenata u Srbiji od virusa korona za samo jedan dan porastao je za nešto više od 4.000, što je izazvalo mnoge nedoumice, a zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević odgovara da nema nikakvih izvanprofesionalnih, odnosno nemedicinskih razloga za to.

Razlog je, kaže Kisić Tepavčević, nova reklasifikacija pozitivih na virus. Ona kaže da je u petak Krizni štab doneo odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se dosadašnji strog pristup nadzora nad Covid-19 "relaksira".

Naime, kako kaže, na sednici Kriznog štaba je odlučeno da je kod asimptomatskih pacijenata dovoljan jedan negativan PCR test, umesto dosadašnjih dva, da bi se osoba smatrala zdravom, kao i da je vreme praćenja toka bolesti, kod tih pacijenata, skraćeno.

Na sajtu Covid19.u petak je objavljeno da je broj izlečenih 6.931, dok je dan kasnije taj broj iznosio 11.056.

"Imajući u vidu sve povoljniju epidemiološku situaciju u našoj zemlji, koja se pre svega ogleda u predominantnim asimptomatskim oblicima infekcije, jer više od 75 odsto ne bi bilo otkriveno da intenzivno ne tragamo za njima, mi smo na Kriznom štabu u petak doneli odluku da su se stekli uslovi za manje strog pristup nadzora", navodi Kisić.

Objašnjava da to sada podrazumeva da osobe kod kojih se utvrdi prisustvo virusa, a nemaju znakove bolesti, nakon kliničkog pregleda idu u kućnu izolaciju, a ne u privremenu bolnicu. U kućnoj izolaciji, dodaje, ostaju 14 dana, a ako do tada ne razviju nijedan simptom bolesti, rade PCR test i ako su negativne označavaju se kao zdrave.

U skladu sa novim kriterijumima napravljena je i reklasifikacija statusa svih pozitivnih slučajeva, kaže Kisić.

Ističe da je Srbija od momenta šire dostupnosti PCR testiranja imala jedan od "najkonzervativnijih" pristupa u nadzoru nad Covid-19, uključujući, podseća, intenzivno traganje za svim potencijalnim nosiocima infekcije. Podseća i da je u fazi najveće aktivnosti virusa odlučeno da se izoluju svi potvrđeni slučajevi, bez obzira na težinu kliničke slike.

U skladu sa kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, dodaje, prihvaćeno je i da su za izlečenje od Covid-19 potrebna najmanje dva negativna PCR testa i ističe da Srbija nikada nije koristila brze testove u tu svrhu, kao što su radile druge zemlje.

U jednom momentu, odlučeno je, kaže Kisić, da pacijenti koji tokom hospitalizacije imaju povlačenje svih simptoma u trajanju od najmanje sedam dana i jednog negativnog PCR testa, slati su u kućnu izolaciju od dve nedelje, nakon čega bi ponovo radili PCR test, koji bi se, ako je nalaz negativan, označavali kao zdravi.

Nekada je status pacijenta označenog kao oboleo trajao i dva meseca, ukazuje Kisić, imajući u vidu da vreme hospitalizacije traje od dve do tri nedelje, plus vreme koje je potrebno za čekanje PCR testa i vreme kućne izolacije od 14 dana.

Prema novim kriterijumima, status pozitivne osobe sada može da traje 14 dana, ako je osoba bez simptoma.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.