Izvor: RTS, 27.Okt.2021, 22:46

Brnabić i kineski šef diplomatije o odnosima i saradnji dve zemlje

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa državnim savetnikom i ministrom inostranih poslova Kine Vang Jijem o bilateralnim odnosima i načinima i putevima njihovog produbljivanja i razvoja.
Brnabić je zahvalila na pomoći koju je Kina tokom pandemije korona virusa pružila Srbiji u stručnoj medicinskoj pomoći, opremi i podršci u vakcinaciji, saopštila je pres-služba Vlade. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

To je, dodala je Brnabićeva, samo učvrstilo čelično prijateljstvo dve zemlje koje se produbljuje i projektom izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije "Sinofarm".
Brnabićeva je istakla i značaj saradnje sa Kinom na polju razvoja infrastrukture i novih velikih ulaganja kineskih kompanija u Srbiji i pored činjenice da pandemija i dalje traje, uz napomenu da dinamika realizacije većine projekata ide dogovorenim tempom, a da se neki od njih završavaju i brže od rokova predviđenih ugovorom.
Premijerka je posebnu zahvalnost izrazila kada je reč o uspešnoj privatizaciji Železare Smederevo, zahvaljujući kojoj je, kako je naglasila, sačuvano više hiljada radnih mesta, kao i pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.
Srbija, takođe, pridaje veliki značaj i pruža snažnu podršku globalnoj inicijativi kineskog predsednika Si Đinpinga "Pojas i put" i mehanizmu saradnje Kina-zemlje centrale i istočne Evrope, dodala je Brnabićeva.
"Naša ambicija za daljim razvojem političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa je velika", rekla je Brnabić i čestitala kineskoj strani na 100 godina od osnivanja Komunističke partije.
Vang Ji je zahvalio na čestitkama i ukazao da se prijateljstvo dve zemlje, na ravnopravnim osnovama, razvija u korist oba naroda. Kina je, dodao je Vang, spremna da i dalje bude istinski prijatelj Srbiji i zato Beograd može u potpunosti da računa na svaku vrstu pomoći koja bude potrebna.
Prema njegovim rečima, prostora za unapređenje saradnje i dalje ima, posebno kada je reč o robnoj razmeni. Kako je rekoa Vang, s obzirom na to da zna koliko je Brnabićeva lično posvećena razvoju digitalizacije i inovacija, Kina i na tom polju stoji u potpunosti na raspolaganju Srbiji, zaključuje se saopštenju pres-službe Vlade.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić i Vang Ji razgovarali o odnosima i saradnji dve zemlje

Izvor: Blic, 27.Okt.2021

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je večeras sa državnim savetnikom i ministrom inostranih poslova Kine Vang Jijem o bilateralnim odnosima i načinima i putevima njihovog produbljivanja i razvoja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.