Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Apr.2020, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bodrožić: Krizni štab postaje centralna cenzorska služba, treba da se zabrinemo

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je danas da se Zaključkom Vlade o centralzovanom informisanju javnosti o virusu korona narušava Ustavom garantovano pravo na potpuno i blagovremeno obaveštenje o pitanjima od javnog značaja i Krizni štab postaje nekakva centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.

"U uslovima epidemije koja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je raširena na sve strane pogrešno je lokalnim i okružnim štabovima ili predstavnici zdravstvenih ustanova zabraniti da direktno, preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije i obavezati ih da čekaju proveru i dozvolu centralnog Kriznog štaba", izjavio je Bodrožić za agenciju Beta.

Dodao je da će tako građani van Beograda ostati uskraćeni za neophodne informacije i podatke ili će ih dobiti sa zakašnjenjem, što obesmišljava pravovremeno informisanje javnosti.

"Ako lokalni mediji ostanu bez relevantnih izvora i sagovornika, oni ne samo da neće moći da pravovremeno i tačno informišu, već neće moći ni da demantuju dezinformacije koje se svakim danom šire društvenim mrežama", rekao je predsednik NUNS-a.

On je dodao da prema spornom zaključku, "taj centralni Krizni štab, koji čine uglavnom funkcioneri vladajuće partije, dobija ekskluzivno pravo određivanja istinite, tačne i proverene informacije".

"Dosadašnja iskustva sa naprednjačkim poimanjem informisanja građana i slobode izražavanja jasno nam govore da svi treba da se zabrinemo i da učinimo sve kako bismo naterali vlast da povuče ovakvu odluku", zaključio je Bodrožić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Predsednici UNS-a i NUNS-a pozvali Vladu da povuče Zaključak o informisanju u vreme pandemije korona virusa

Izvor: Danas, 01.Apr.2020

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je danas da se Zaključkom Vlade o centralzovanom informisanju javnosti o virusu korona narušava Ustavom garantovano pravo na potpuno i blagovremeno obaveštenje o pitanjima od javnog značaja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.