Barozo novi predsednik ključne koalicije protiv korone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2020, 07:12

Barozo novi predsednik ključne koalicije protiv korone

Bivši predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo imenovan je za predsednika Saveza Gavi, koji nadzire sistem globalnog pristupa vakcini protiv Korona virusa pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Upravni odbor Gavija, u kojem su UNICEF, Svetska zdravstvena organizacija, Svetska banka i fond Billa i Melinde Gejts jednoglasno je potvrdio izbor bivšeg premijera Portugala koji je deset godina bio na čelu Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komisije, a zatim radio za investicionu banku Goldman Saks.

"Svetu treba Gavi više nego ikada i kako bi garantovao da će vakcina protiv kovida-19 stići u sve zemlje, bogate i siromašne, i za nastavak glavne misije, zaštite miliona ljudi od bolesti koje se mogu izbeći", izjavio je Barozo, prenosi SeeBiz .

To javno-privatno partnerstvo je osnovano 2000. kako bi se omogućio pristup vakcinama u siromašnim zemljama.

Od izbijanja pandemije kovida-19 organizaciju sa sedištem u Ženevi je SZO zadužila za koordiniranje UN-ovog sistema za globalni pristup vakcini protiv kovida-19, nazvan Covax (Covid-19 Vacine Global Accses ).

Bivši portugalski premijer će naslediti Nigerijku Ngozi Okonjo-Ivealu koja je sada kandidatkinja za direktorku Svetske trgovinske organizacije, a mandat u predsedništvu Gavija završava joj se krajem decembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.