BRZ PRENOS INFEKCIJE U OKVIRU PORODICE: Sad se tačno zna i KO će se zaraziti!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2020, 16:00

BRZ PRENOS INFEKCIJE U OKVIRU PORODICE: Sad se tačno zna i KO će se zaraziti!

Deca su manji prenosioci nego odrasli

Osobe koje se inficiraju korona virusom zaraze oko polovine članova domaćinstva, a odrasli su verovatno zarazniji od dece, pokazala je studija američkih zdravstvenih vlasti objavljena u petak.

Više studija u svetu pokušalo je utvrditi tačan rizik transmisije unutar jedne porodice, ali su dobile vrlo različite rezultate. Međutim, sugerišu da su deca manji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prenosnici virusa nego odrasli.

Nova studija Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) temelji se na proučavanom 101 slučaju korona virusa u dva grada, Nešvilu u Tenesiju i u Maršfildu u Viskonsinu od aprila ove godine.

Naučnici su pratili 191 člana njihovih porodica tražeći od njih da vode dnevnik o eventualnim simptomima i da samostalno uzimaju uzorke tokom 14 dana.

102 slučaja od 191 imala su pozitivan test, odnosno njih 53 posto.

Među 20 inicijalnih slučajeva mlađih od 18 godina stopa sekundarne infekcije bila je 43 posto, dok je kod odraslih bila 57 posto.

Premalo dece uključeno u studiju onemogućava da se rezultat generalizuje.

Autori ipak zaključuju: "Dolazi do značajne transmisije, bilo da je osoba koja je zarazila bila odrasla ili dete."

CDC preporučuje osobama koje misle da su zaražene da se izoluju, spavaju u posebnoj prostoriji, koriste zasebno kupatilo i nose masku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.