BRITANSKI EPIDEMIOLOG UPOZORIO SVET: Indijski soj korona virusa prenosi se 60 odsto brže nego Britanski soj

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jun.2021, 18:33

BRITANSKI EPIDEMIOLOG UPOZORIO SVET: Indijski soj korona virusa prenosi se 60 odsto brže nego Britanski soj

Veruje se da je varijanta Deltra korona virusa, koja je prvi put identifikovana u Indiji, 60 odsto prenosivija od varijante Alfa, koja je ranije bila dominantna u Britaniji

Ovo je izjavio danas istaknuti britanski epidemiolog Nil Ferguson.

Ferguson sa Imperial Koledža u Londonu rekao je novinarima da su se procene prenosivosti suzile i da naučnici misle da je 60 odsto verovatno najbolja procena veće prenosivosti Delta varijante u odnosu na Alfa varijantu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

On je rekao da bi naredne zime treći talas infekcija mogao da parira drugom talasu epidemije u Britaniji.

Međutim za sada je nejasno kako će se skok u broju hospitalizovanih osoba odraziti na porast broja smrtnih slučajeva, s obzirom da je potrebno više detalja o tome koliko dobro vakcina štiti od Delta varijante.

- Potpuno je moguće da bismo mogli da doživimo treći talas uporediv po broju hospitalizacija, rekao je Ferguson i dodao da misli da bi smrtnost u tom slučaju verovatno bila manja, a s obzirom da vakcine štite.

Napominje, međutim, da sve to može biti prilično zabrinjavajuće, te da ima dosta neizvesnosti.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.