BRITANIJA MASOVNO PROIZVODI VAKCINU PROTIV KORONE! Naučnici otkrili datum kada bi mogla biti odobrena

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Okt.2020, 11:36

BRITANIJA MASOVNO PROIZVODI VAKCINU PROTIV KORONE! Naučnici otkrili datum kada bi mogla biti odobrena

Masovna proizvodnja vakcine protiv korona virusa u Velikoj Britaniji mogla bi da počne za tri meseca.

Naučnici koji rade na razvoju vakcine na Univerzitetu Oksford nadaju se da će ona biti odobrena do početka 2021. godine.

Zdravstveni zvaničnici procenju da bi svaka odrasla osoba u zemlji mogla primiti dozu vakcine u periodu od šest meseci. Izvori iz britanske vlade uključeni u stvaranje i proizvodnju vakcine rekli su da očekuju da bi čitav program mogao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << trajati do šest meseci nakon što dobiju odobrenje.

Takođe su rekli da bi to verovatno bilo značajno brže od pola godine, što znači da bi do Uskrsa svaki odrasli Britanac mogao da primi vakcinu protiv korona virusa.

Kraljevsko društvo je u izveštaju prethodno navodilo da bi mogla proći godina pre nego što se svi vakcinišu, ali sada zvaničnici veruju da to može brže da se obavi.

Univerzitet Oksford razvija vakcinu sa "Astrazenekom", koja je najviše odmakla od onih koje se prave u Britaniji. Klinička ispitivanja na ljudima se održavaju od aprila i postoje nade da će vakcina biti odobrena do Božića.

Britanija ima 53 miliona odraslih i vakcinisati svaku odraslu osobu sa dve doze za šest meseci znači 600.000 vakcinacija dnevno. Da se sve to obavi do Uskrsa, to bi značilo 1,2 miliona vakcinacija u danu.

Vakcine će prvi primiti stanari staračkih domova i njihovo osoblje, nakon čega slede stariji od 80 godina i zdravstveno osoblje. Onda slede svi stariji od 65 godina, mlađe odrasle osobe u povećanom riziku, stariji od 50, te mlađe osobe.

Britanska vlada je već naručila 100 miliona doza vakcine sa Oksforda koja se već pravi iako još nije dokazano da je uspešna. Naučnici se nadaju da će dobiti potrebne rezultate do kraja godine, a to bi značilo da je uspešno sprečeno najmanje 50 odsto infekcija.

Nakon odobrenja, zdravstveni sistem Britanije spreman je da započne masovnu vakcinaciju skoro odmah potom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.