BOSNA NA NOGAMA: Istovareni KORONA džakovi iz Italije u Drvaru i Grahovu, građani blokirali puteve (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2020, 16:21

BOSNA NA NOGAMA: Istovareni "KORONA" džakovi iz Italije u Drvaru i Grahovu, građani blokirali puteve (VIDEO)

Ovaj incident predstavlja kršenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, kao i krivično delo prema članu 178 Krivičnog zakona FBiH, koji se odnosi na sprečavanje povratka.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla da je dozvolu za uvoz otpada, koji je istovaren u Drvaru i Bosanskom Grahovu, izdalo federalno Ministarstvo turizma i ekologije 16. marta, kada je na nivou FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće.

Dozvola, kazala je, izdata na osnovu rešenja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za izdavanje dozvole za upravljanje otpadom od Ministarstva građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i ekologije Livanjskog kantona, datirana je 19. februara.

- Zanima nas kako je neko mogao da izda dozvolu o uvozu tekstilnog otpada iz Italije, iz Padove, iz zemlje koja je u tom periodu bila žarište virusa korona, a u FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće. Zahtevamo da se hitno reši ovaj problem koji se dogodio u Drvaru i Bosanskom Grahovu - rekla je Runićeva.

Runićeva se nalazi kod Panelke, u krugu nekadašnje firme Grmeč, gde inspekcija iz Livna radi na utvrđivanju okolnosti pod kojima je tekstilni otpad iz Italije stigao u Drvar.

Sedam šlepera tekstilnog otada iz Italije, identičnog onom koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, istovaren je juče i u krugu nekadašnje fabrike Grmeč u Drvaru. Po svemu sudeći, reč je o upotrebljenoj opremi iz bolnica, zbog čega su ogorčeni meštani blokirali puteve.

- Opštinsko veće Drvara zatražilo je sinoć da nadležni inspekcijski organi u roku od 24 časa nalože izmeštanje tekstilnog otpada iz Italije istovarenog u nekadašnju fabriku Grmeč, radi zaštite i bezbednosti građana - kazala je Runićeva.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Đorđe Radanović rekao je da incident sa otpadom predstavlja kršenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, kao i krivično delo prema članu 178 Krivičnog zakona FBiH, koji se odnosi na sprečavanje povratka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.