Austrijski naučnici rade na testovima čula mirisa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2020, 09:22

Austrijski naučnici rade na testovima čula mirisa

Grupa naučnika iz Austrije radi na razvoju testova čula mirisa, kako bi blagovremeno identifikovali infekciju korona virusom, što bi omogućilo ranu izolaciju.

Istraživači Danube Private Univerziteta iz Kremsa (DPU), Johanes Kepler Univerziteta iz Linca (JKU) i Austrijskog instituta tehnologije (AIT) pokrenuli su projekat, koji je podržala pokrajina Donja Austrija.

Gubitak čula mirisa i ukusa su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najčešći simptomi pre oboljenja kovid19, pa je grupa naučnika odlučila da razvije odgovarajući test.

"Uvereni smo da, pošto mnogi inficirani tvrde da danima pre klasičnih simptoma, kao što su kašalj i temperatura, gube čulo mirisa i ukusa, su ti dani važan period kako bi se infekcije mnogo ranije nego do sada utvrdila“, kazao je profesor sa JKU Ahim Valter Hasel.

On je istakao da bi se testovi, na kojima rade, mogli iskoristiti za testiranje i izolaciju osoba.

Kristof Kleber, profesor na DPU, u tome vidi veliki potencijal za spašavanje života.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Austrijski naučnici rade na testovima čula mirisa kako bi otkrili virus korona

Izvor: Radio 021, 11.Apr.2020

Grupa naučnika iz Austrije radi na razvoju testova čula mirisa, kako bi blagovremeno identifikovali infekciju virusom korona, što bi omogućilo ranu izolaciju...Istraživači Danube Private Univerziteta iz Kremsa (DPU), Johanes Kepler Univerziteta iz Linca (JKU) i Austrijskog instituta tehnologije...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.