Austrijanci protestuju protiv mera za korona virus, na skupu primećeni i neonacisti (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2021, 00:43

Austrijanci protestuju protiv mera za korona virus, na skupu primećeni i neonacisti (VIDEO)

Prilikom kretanja povorke gradom grupa levičara provocirala je učesnike protesta parolom "sve ćemo vas vakcinisati"

U Beču je danas održan veliki protest protiv mera vlade koje su donete kako bi se obuzdalo širenje korona virusa u Austriji, a među učesnicima, kojih je prema policiji bilo 10.000, a prema organizatorima 30.000, viđeni su i brojni ekstremno desničarski lideri.

Učesnici protesta kršili su meru nošenja zaštitne maske i socijalne distance, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ali policija nije delovala.

Policija je, uoči ovog protesta, najavila da neće tolerisati i da će dosledno kažnjavati kršenje mera protiv širenja korona virusa, ali je delovala samo u pojedinačnim slučajevima.

Kako je navedeno na tviter nalogu austrijske policije, podnete su brojne prijave protiv učesnika protesta.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije vlada veliko nezadovoljstvo što policija nije bila oštrija i što čuvari reda, očigledno, nisu poslušali naređenja ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera da neće biti tolerisano kršenje mera, navode austrijski mediji, a prenosi Tanjug.

Na protestima je učestvovao i veliki broj građana poreklom iz Srbije, ali i brojni ekstremni desničari.

Tako je, prema navodima policije, među učesnicima protesta bio i Gotfrid Kisel, za kršenje zakona o zabrani veličanja nacizma višestruko osuđivani neonacista.

Kisel je došao sa brojnim sledbenicima iz kruga Narodne vanparlamentarne opozicije (VAPO).

Ta stranka je osnovana 1986. a imala za cilj ponovno formiranje Nacional-socijalističke nemačke radničke partije (NSDAP), sa kojom bi izašli na izbore.

Među učesnicima protesta bio je i šef desničarskih "Identitarista" Martin Selner, koji je došao sa grupom svojih sledbenika. Ta grupa je pozdravljena aplauzom pošto je došla sa parolom "Kurc mora podneti ostavku".

Takođe, na skupu bio je i nekadašnji vicekancelar i bivši lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe.

Govornici na skupu su tvrdili da korona vakcine menjaju DNK ljudi, optužili su vladu da vodi "korona diktaturu", a nemački poslanik iz redova desničarske AfD Hansgeorg Miler, pozdravljen je, zbog zahteva za "reorganizacijom aktuelnog sistema".

.

Pošto su pokušali da sedeći blokiraju saobraćaj policija ih je opkolila i podnela prijave, a pet osoba je privedeno.

Na protestu je bilo i drugih incidenata - jedan novinar je napadnut od desničara udarcima u glavu i telo, a spasila ga je policija.

Zbog ranijih napada na novinare na protestima anti-koronaša policija je postavila zasebna dva policajca za kontakt.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.