Izvor: Radio 021, 19.Jul.2020, 10:26

Aplikacija koja obaveštava o kontaktu sa zaraženom osobom od utorka dostupna u Hrvatskoj

Od utorka bi u Hrvatskoj trebalo da bude dostupna aplikacija koja će vlasnike mobilnih telefona obaveštavati da su bili u rizičnom kontaktu sa osobom zaraženom korona virusom.

Uslov je da zaražena osoba taj podatak unese u sistem, a onda će svi koji skinu aplikaciju dobijati upozorenje da su bili u kontaktu sa pozitivnim na korona virus duže od 15 minuta, na razdaljini manjoj od dva metra i da treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se jave lekaru, prenosi 24sata.

Obaveštena osoba neće dobiti informaciju o kome se radi, već samo da je bila u rizičnom kontaktu sa zaraženim.

Da bi taj sistem sprečavanja širenja virusa bio efikasan neophodno je da aplikaciju preuzme između 60 i 70 odsto populacije, što nije mnogo verovatno, pogotovo zbog toga što su se već pojavile teorije zavere da to omogućava praćenje i špijuniranje korisnika, što stručnjaci demantuju.

Ukazuje se i na dva nedostatka. Prvi je da onaj ko dobije informaciju da je bio u rizičnom kontaktu neće imati obavezu da se javi lekaru, a drugi da postoji mogućnost da neko ko nije zaražen unese u sistem podatak da jeste, što bi napravilo veliki problem onima koji dobiju informaciju da su s njim bili u kontaktu.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.