Izvor: JužneVesti.com, 23.Maj.2020, 12:32

Aplauzi i pohvale za radnike KC Niš, ali ne i plata na vreme

Aplauzi i pohvale za radnike KC Niš, ali ne i plata na vreme

Zaposleni u Kliničkom centru Niš ovog meseca plate nisu dobili na vreme, a kako neki od njih kažu, zarade su kasnile jedino njima, dok su kolegama širom Srbije stigle na vreme. Kašnjenje ih je pogodilo ih jer su ih prethodnih meseci predstavnici države označavali kao one koji su podneli veliki deo tereta u borbi protiv epidemije virusa COVID19, a brine ih i da li će narednih meseci biti dovoljno novca za njihove plate pošto, tvrde, sada ima više zaposlenih od planiranog broja.

Dosadašnja praksa u ovom Kliničkom centru bila je da zaposleni zaradu dobijaju između 1. i 5. u svakom mesecu, a da im se akontacija isplaćuje između 15. i 20. u mesecu. Ovaj poslednji datum, 20. maj, bio je prema rečima zaposlenih i poslednji rok za isplatu dozvoljen zakonom. Za rešavanje problema, sindikat se obratio Ministarstvu zdravlja, a zaposleni – Južnim vestima.

Novac je na račune radnika stigao dan kasnije i to nakon što je sindikat Nezavisnost Kliničkog centra Niš pomoć zatražio od Ministarstva zdravlja.

Poslednjeg dana roka, ja sam kontaktirao Ministarstvo zdravlja kojem sam ostavio rok do 21. maja u 17 sati da nam zarade budu uplaćene. To se i dogodilo nekoliko minuta pre 17 sati, a problem je izgleda bio u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje koji traženi novac nije na vreme uplatio Kliničkom centru Niš - kaže predsednik tog sindikata Miodrag Stojković.

Južne vesti kontaktirale su Ministarstvo zdravlja sa pitanjima o tome kako je do kašnjenja došlo, ko je za to odgovoran i da li bi ovakva situacija mogla da se ponovi. Međutim, Ministarstvo koje je, prema rečima prvog čoveka sindikata Nezavisnost, pomoglo da se zarade isplate, istog je dana kratko i usmeno odgovorilo da za to pitanje nisu nadležni bilo da im se obraćaju novinari ili sindikati i uputili na Republički fond za zdravstveno osiguranje. Iz Fonda odgovore nismo dobili.

U Kliničkom centru Niš, prema podacima koji su javno dostupni, zaposleno je više od tri hiljade medicinskih i nemedicinskih radnika, a tokom epidemije virusa korona ova zdravstvena ustanova primila je u stalni radni odnos 137 radnika koji su prethodno više godina bili angažovani prema ugovorima o privremeno-povremenim poslovima.

Traže da osim podrške aplauzima i pohvalama, dobiju i platu na vreme; foto: V. KeserPrema navodima zaposlenih koji su se obratili Južnim vestima, do kašnjenja u isplati zarada došlo je jer Klinički centar Niš nema dovoljno sredstava. To je, kažu, posledica toga što je određeni broj lekara koji su prethodno bili volonteri, tokom epidemije dobio ugovore o radu na tri meseca, dok je Vlada Srbije sredstva obezbedila samo za dva meseca, a KC Niš nema dovoljno sredstava da obezbedi zarade i za ove lekare.

Istovremeno su, navode zaposleni, produženi su ugovori određenom broju lekara koji su napunili 65 godina. Nakon toga Republički fond za zdravstveno osiguranje prestao je da uplaćuje sredstva za njihove zarade, a KC Niš to takođe nije uspeo da uradi iz sopstvenih sredstava.

Zato se zaposleni brinu da li će narednih meseci biti novca za njihov plate.

Nadam se da će sve biti u redu. Ne bi bilo dobro da ne bude, nakon svega što smo uradili tokom epidemije - kaže prvi čovek sindikata nezavisnost u KC Niš.

A o tome zašto je došlo do kašnjenja u isplati zarada radnicima i da li će se to dešavati i u narednom periodu, nema odgovora ni iz Uprave Kliničkog centra. Na mejl sa pitanjima koji su Južne vesti poslale, nisu još odgovorili.

Nastavak na JužneVesti.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.