Virus u SAD po broju žrtava fatalniji od šest ratova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2020, 11:58

Virus u SAD po broju žrtava fatalniji od šest ratova

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u SAD dostigao je 370.000 a što je jednako broju obolelih u tri sledeće najzaraženije zemlje u svetu - Španiji, Italilji i Nemačkoj.

Broj smrtnih slučajeva prešao je 10.000 što je, prema zvaničnim podacima Vlade - odseka veterana, više stradalih nego u direktim borbama u šest od ukupno 13 ratova vođenih u istoriji te najmoćnije zemlje na svetu,

"Koronavirus fatalniji je po stanovništvo od bitaka u šest ratova zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << - u Američkoj revoluciji za nezavisnost (1775 do 1783), Ratu (1812-1815), Meksičkom ratu 1846-1848 , sa Seminole Indijancima (1817-1896), Špansko-amerčkom (1898-1902) i Pustinjskoj oluji (1990-1991)", podaci su tog odseka veterana.

SAD su taj crni rekord od nultog pacijenta do današnje 10. 923 žrtve koronavurusa, prešle od 21. januara kada je u državi Vašington evidentiran prvi oboleli, koji je stigao iz Vuhana.

Možda su te brojke dovoljan razlog zašto je danas i pored malog svetla na kraju tunela viđenog prethodna dva dana, stigla upozoravajuća poruka iz Bele kuće - "ovo je trenutak da ne idete u trgovinu i ne idete u apoteku, vecć radite sve što možete kako biste zaštitili porodicu i prijatelje" ili ona da slede dani koji će biti možda i najteži u životima mnogih Amerikanaca.

Period koji predstoji poredili su i sa Perl Harburom, i terorstičkim napadom u Njujorku, koji neće biti centralozovan nego ce se odvijati po celoj zemlji.

Najteže stanje je u državi NJujork, gde je skoro trećina od ukupnog broja zaraženih, i samom Njujorku zbog čega su prepuni bolnički kreveti pa nadležni apeluju i da se jednina bolnica, vojni brod Komfort, ukotvljen na obalama Mentetna, pretvori u mesto za zbrinjavanje zraženih koronavirusom iako je planirano da to bude jednina bolnicau kojima će se lečiti oni čije bolesti nisu vezane za epidemiju.

I dok su oči celog sveta uprte u Njujork i stanovnike Bronksa, Menhetna, Bruklina, Kvinsa i Staten ajlanda, gde je zraženo 72. 180 ljudi, a umro 3. 485 manje je primetna alarmantna činjenica da po broju obolelih po glavni stanovnika prdnjaci Nju Orleans.

U Nju Orlenasu, na 100.000 stanovnika umire njih 38 a u Njujorku 19.

Među najugroženijim državama u SAD, pored Njujorka, su Nju Džerzi (41. 000) Mičigen (17. 000), Kalifornija (15. 000), Luizijana (14. 000) Masačusec i Florida (sa 13. 000).

Koronavrius zahvatio je 184 zemlje a SAD koje obhvataju i pet teritorija među kojma su District Columia, Guam, US Virgin Islands, Norhern Marina Islands i Puero Rico i 370. 000 potvrđenih slučajeva čine nešto manje od četvrtine ukupnog broja od 1,35 miliona zaraženih.

Bolnice u SAD nemaju dovoljno medicinske opreme?

Američka asocijacija bolnica saopštila je da su bolnički službenici zabrinuti zbog nedostatka ključnih medicinskih potrepština, uključujući lekove za pacijente i ličnu zaštitnu opremu za zdravstvene radnike.

“Ne prolazi ni jedan dan a da neka od bolnica u našem zdravstvenom sistemu nije zabrinuta zbog nestašice zaštitne opreme za heroje koji se bore u prvim redovima,” izjavila je Ališa Mišel, stariji potpredsednik za komunikacije u Asocijaciji.

Ona je rekla da su veoma zabrinuti, kako zbog nedostatka opreme, tako i zbog manjka ventilatora i druge ključne medicinske opreme, a u poslednje vreme dobijaju izveštaje i da je manjak lekova koji su neophodni za lečenje pacijenata zaraženih korona virusom.

Asocijacija insistira da se sve raspoložive snage i resursi usmere na prvu liniju fronta koji se bori protiv epidemije, naglasila je Mišel.

Tokom konferencije za medije u Beloj kući, predsednik Donald Tramp je rekao kako su bolnički administratori u direktnoj komunikaciji s vladom i da su na svim nivoima zdravstvene ustanove snabdevene barem najneophodnijom opremom.

Asocijacija bolnica tvrdi, s druge strane, da nemaju ni najneophodniju opremu kao što su maske koje bi ih zaštitile tokom lečenja pacijenata obolelih od korona virusa.

Guverneri država koje su najviše pogođene pandemijom, kao što su to Njujork i Lujzijana, takođe su upozoravali na nestašicu medicinske opreme, navode američki mediji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koronavirus u SAD smrtonosniji od šest ratova zajedno

Izvor: B92, 07.Apr.2020

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u SAD dostigao je 370.000, što je jednako broju obolelih u tri sledeće najzaraženije zemlje u svetu...Broj smrtnih slučajeva prešao je 10.000, što je, prema zvaničnim podacima vlade – odseka veterana, više stradalih nego u direktnim borbama u šest od...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.