Američki stučnjak upozorava da bi COVID-19 mogao postati sezonska bolest

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Mar.2020, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki stučnjak upozorava da bi COVID-19 mogao postati sezonska bolest

Američki infektolog Entoni Fosi upozorio je da svet mora da računa sa tim da bi novi korona virus mogao da postane ciklična, sezonska zaraza, poput gripa, te je zato potrebno što pre razviti efikasnu vakcinu.

Fosi, direktor vladinog Instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID), izjavio je u Beloj kući da to svoje uverenje zasniva na načinu širenja virusa na južnoj hemisferi, preneli su američki mediji.

"Slučajevi se tamo pojavljuju kako počinje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zima. Ukoliko taamo budu imali značajniju epidemiju, onda ćemo neminovno morati da se pripremimo i za drugi ciklus", rekao je Fosi, član operativnog tima američke administracije za borbu protiv korona virusa.

Fosi je podvukao potrebu da se vakcina razvije i testira brzo da bi bila raspoloživa "za taj sledeći ciklus".

On je početkom marta procenio da bi vakcina protiv korona virusa koji izaziva blest nazvanu COVID-19, mogla da bude spremna za godinu, do godinu i po dana.

Dodao je da SAD moraju da nastave i sa "nasumičnim, kontrolisanim ispitivanjem lekova, kako bi imale na raspolaganju komplet efikasnih i bezbednih medikamenata".

"Znam da ćemo ovo sada uspešno smiriti, ali zaista moramo biti spremni za novi ciklus. A verujem da će nas ovo što sada činimo dobro pripremiti", rekao je Fosi u sredu u Beloj kući.

Po današnjim podacima Univerziteta Džons Hopkins, u SAD je registrovano više od 68.000 zaraženih novim korona virusom, a više od 1.030 je umrlo.
Pogledaj vesti o: Coronavirus,   Grip

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.