ANTI-KOVID VAKCINA BIĆE DOSTUPNA SVIMA: Od sledeće godine Sputnjik V i na međunarodnom tržištu

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2020, 18:39

ANTI-KOVID VAKCINA BIĆE DOSTUPNA SVIMA: Od sledeće godine ''Sputnjik V'' i na međunarodnom tržištu

Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik V“ biće dostupna drugim zemljama za masovnu vakcinaciju od sledeće godine, saopštio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

Na predstavljanju vakcine ''Sputnjik V'' na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o borbi protiv pandemije, Dmitrijev je naveo da će cena ruske vakcine biti manja od 10 dolara po dozi.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njegovim rečima, vakcina protiv virusa korona, koju je razvio ruski Naučno-istraživački centar „Gamaleja“, biće najjeftinija od sličnih vakcina i najdostupnija za druge zemlje.

Dmitrijev je dodao da je više od 40 zemalja zainteresovano za vakcinu ''Sputnik V'', naručivši više od 1,2 milijarde doza.

- Trenutno smo podneli zahtev za odobravanje vakcine u 40 zemalja, radimo sa regulatorima u tim zemljama. Mislim da je veoma važno da se te odluke ne donose iz političkih razloga - konstatovao je Dmitrijev.

- Govorio sam o ceni, o logistici i ne iznenađuje što je više od 40 zemalja, koje predstavljaju više od 50 odsto svetske populacije, već podnelo zahteve za ''Sputnjikom V''. Dobili smo porudžbine za više od 1,2 milijarde doza. Radićemo na njihovoj partnerskoj proizvodnji u Indiji, Kini, Južnoj Koreji, Argentini i drugim zemljama - precizirao je Dmitrijev na onlajn konferenciji.

Što se tiče afričkog kontinenta, Dmitrijev je dodao da Rusija razmatra proizvodnju ove vakcine u Egiptu i Nigeriji.

Dmitrijev je istakao da će Rusija u decembru proizvesti 2 miliona doza vakcine protiv virusa korona ''Sputnik V''.

- Ovog meseca proizvešćemo 2 miliona doza vakcina. Doza su dve injekcije, odnosno 4 miliona injekcija. Povećaćemo je (proizvodnju) u januaru i februaru - rekao je Dmitrijev.

Prema njegovim rečima, Ruski fond za direktne investicije će od marta moći da proizvodi 30-40 miliona doza vakcine mesečno i radi na tome da se proizvodnja poveća.

Vakcina „Sputnik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut ''Gamaleja'' u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je razvijena na dobro proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ruska vakcina Sputnjik V dostupna drugim zemljama SLEDEĆE GODINE

Izvor: Blic, 03.Dec.2020, 01:35

Ruska vakcina protiv virusa korona Sputnjik V od sledeće godine će biti dostupna drugim zemljama za masovnu vakcinaciju, saopštio je direktor Ruskog Fonda za direktna ulaganja (RDIF) Kiril Dmitrijev tokom predstavljanja vakcine u Generalnoj skupštini UN.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.