Život na administrativnoj liniji

Izvor: RTS, 10.Maj.2014, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život na administrativnoj liniji

Selo Brnjak od matične opštine Zubin Potok deli administrativni prelaz, koji dodatno otežava život meštana. Najteže im je kada moraju u nabavku ili lekaru. Odlazak đaka u školu takođe nije jednostavan.

Između Novog Pazara i Zubinog Potoka, iznad jezera Gazivode, nalazi se selo Brnjak, koje je smešteno na padinama Mokre gore i pripada opštini Zubin Potok. Međutim, istoimeni administrativni prelaz deli ga od matične opštine, a svakodnevno prelaženje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << administrativne linije dodatno otežava ionako težak život meštana.

Milija Jakovljević živi od trgovine i radi nabavke često prolazi kroz administrativnu kontrolu na Brnjaku.

"Jedan paket čipsa ili smokija je kao da teramo pun šleper ne znam koje robe. Mene poznaju pa mi ne prave problem, ali nekim ljudima što ih ne znaju prave im pitanje", kaže Jakovljević.

Zbog komplikovanog prelaska iz jednog u drugi deo sela, i dalje ka Zubinom Potoku, meštani često idu zaobilaznim neasfaltiranim putem preko Previje i Čečeva.

"Ja sam nosio 50 kilograma gvožđa, nisam mogao da prenesem. Traže neka dokumenta, neke papire. Mada mi živimo, ovo je teritorija Kosova trebalo bi da imamo neku olakšicu da možemo da pređemo", kaže Vlastimir Jeremić.

Broj đaka u osnovnoj školi "Petar Kočić" svake godine se smanjuje. Zbog velike udaljenosti od škole, neka deca pešače i po više kilometara kako bi došla na nastavu, dok srednjoškolci moraju preko zvaničnog prelaza.

"Imam ličnu kartu i često sam u prilici da moram da je pokažem, drugačije ne bih mogao da prođem", kaže učenik Milan Anđelković.

U tom krševitom kraju nije lako preživeti, a najteže je tokom zime. Pretprošle godine sneg je Miljojku Dobriću srušio kuću.

"Kad se srušila moja kuća silom prilika, morao sam da pređem u stričevu kuću, a tamo je tesno...", kaže Miljojko Dobrić.

Loši putevi do udaljenih zaselaka stvaraju velike poteškoće preostalom stanovništvu. Najteže im je kad moraju lekaru ili u nabavku. Po kiši ili snegu nemoguće je probiti se automobilom do kuća na okolnim brdima.
Pogledaj vesti o: Brnjak

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.