Srbi sa severa Kosova ne prihvataju granicu i carinu

Izvor: Blic, 21.Jan.2013, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa severa Kosova ne prihvataju granicu i carinu

Za žitelje severnog Kosova neprihvatljivo je uspostavljanje granice i carine na prelazima Brnjak i Jarinje, zaključak je današnje zajedničke sednice sve četiri Skupštine opštine severa Kosova čiji su predstavnici zatražili prijem kod predsednika i premijera Srbije.

Odbornici su se najavili pripremu "velikog narodnog protesta zbog pripajanja takozvanoj državi Kosovo".

U zaključcima za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje su, posle tročasovne rasprave glasali svi odbornici, osim devet članova Srpske radikalne stranke, insistira se na primeni poreskog sistema Srbije i na tome da se Ustavni sud izjasni o sporazumima Srbije i Kosova iz Brisela.

Sednici SO Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka prisustvovali su predsednici opština, načelnici okruga i direktori preduzeća i ustanova sa severa Kosova.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić podneo je izveštaj o toku i rezutatima pregovora u Briselu.

"EU u pregovorima nije neutralna, već je apsolutno na strani Albanaca", ocenio je Pantić i dodao da je "sve što se nameće srpskom pregovaračkom timu deo plana Evropske unije".

U Briselu je dogovoreno formiranje fonda u koji bi se uplaćivao prihod od carina i PDV, rekao je on i dodao da će do sledeće runde pregovora - februara, na Brnjaku i Jarinju važiti sadašnji režim ulaska robe na sever Kosova.

Marko Jakšić, odbornik DSS, naglasio je da je neophodno da Ustavni sud Srbije donese odluku o ustavnosti svega što je dogovoreno u razgovorima Beograda i Prištine, i da carina i PDV ne treba da se naplaćuju dok se ne definiše status Kosova.

Jakšić je izrazio nezadovoljstvo što "neki predstavnici vlasti u Beogradu institucije na Kosovu i Metohiji nazvaju paralelnim", s čim se složio i predsednik Opšine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Odbornica Ujedinjenih regiona Srbije Stojanka Petković istakla je da ta stranka neće voditi "destruktivnu politiku protiv Vlade" i izrazila zadovoljstvo što u pregovorima učestvuje, "na ovaj ili onaj način, i predstavnik" Srba sa Kosova i Metohije.

Govornici su rekli da Srbi sa severa Pokrajine neće prihvatiti Ahtisarijev plan u okviru nezavisnog Kosova i osudili napade Albanaca na Srbe, njihova groblja i institucije.

Povezane vesti: Kuči: Tema dijaloga biće sever Kosova Tači: Predstaviću najafirmativniju ponudu za Srbe na severu Privrednici blokirali većinu puteva na severu Kosova Kosovski Srbi: Prvi put pisane garancije za naše zahteve U petak sednica Odbora za KiM o toku pregovora sa Prištinom

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi sa severa ne prihvataju granicu i carinu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jan.2013

Za žitelje severnog Kosova neprihvatljivo je uspostavljanje granice i carine na prelazima Brnjak i Jarinje, zaključak je današnje zajedničke sednice sve četiri Skupštine opštine severa Kosova čiji su predstavnici zatražili prijem kod predsednika i premijera Srbije. Odbornici su se najavili...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.