Srbi kod Brnjaka traže slobodu kretanja i odštetu

Izvor: Blic, 19.Jun.2012, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi kod Brnjaka traže slobodu kretanja i odštetu

Zubin Potok - Meštani sela u blizini administrativnog prelaza Brnjak u Ibarskom Kolašinu predali su danas predstavnicima Kfora zahtev za hitno uspostavljanje slobode kretanja na putevima koji vode do njihovih kuća i zatražili nadoknadu štete.

Ta šteta im je, kako tvrde, pričinjena u subotu kada su pripadnici Kfora prekopali alternativni put koji su Srbi koristili za prelazak u centralnu Srbiju.

Sastanak je održan u zgradi SO Zubin Potok, a prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su predstavnici sela Banje, čelnici lokalne samouprave i članovi Kforovog tima za vezu i osmatranje.

Potpresednik Opštine Zubin Potok Srđan Đurović rekao je posle sastanka da su meštani sela u blizini prelaza Brnjak u potpunoj izolaciji i da su za to odgovorni vojnici Kfora koji su se tokom subotnje akcije "ponašali bahato bez potrebe".

Meštani u pisanom zahtevu traže od Kfora da im omogući slobodu kretanja jer ne mogu ni do lekara, djacima je onemogućeno da danas polažu završni ispit u osnovnoj školi, a ne mogu da kupe ni osnovne namirnice, rekao je Đurović.

Prema njegovim rečima, drugi deo zahteva odnosi na nadoknadu štete koju su im pripadnici Kfora pričinili jer su im pokidali vodovodnu mrežu, pogazili livade, oštetili šume i useve.

Đurović je istakao da je želja meštana Ibarskog Kolašina da se svi problemi rešavaju mirnim putem i očekuju da barikade uklone oni koji su ih postavili.

- Ljudi će biti prinuđeni da, ukoliko Kfor to ne uradi, sami uklone prepreka i osposobe puteve da bi se na ovom području izbegla humanitarna katastofa - ukazao je Đurović.

On je preneo obećanja Kfor da će danas uspostaviti slobodu kretanja, dok će za nadokadu štetu biti potrebno vreme.

Tokom akcije Kfora u subotu potpuno su uništeni, prekopani i bodljikavom žicom ogradjeni svi putevi - onaj koji je korišćen kao alternativni kako bi Srbi izbegli zvanični prelaz Brnjak, kao i svi šumski putevi i pešačke staze kojima su se kretali do Ibarske magistrale.

Srbi ne žele da koriste zvanične prelaze na severu Kosova jer su na njima kosovski carinici.

Povezane vesti: Kfor uklonio barikade u Rudaru Stefanović: S Kuperom o zaustavljanju zloupotreba Prištine Srbi uputili protest Kforu Interpol objavio poternice za Srbima zbog ubistva policajca Srbi postavili barikadu kod Brnjaka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blokadom ugroženo 40 srpskih kuća

Izvor: B92, 19.Jun.2012

Banje -- Akcija Kfora, koji je u subotu onesposobio zaobilazni put iznad prelaza Brnjak, donela je probleme za oko 40 srpskih domaćinstava u obližnjem selu Banje...Osim glavnog zaobilaznog puta oko prelaza Brnjak, Kfor je onesposobio i dva seoska puta u mestu Banje, u opštini Zubin Potok, rekao je...

Nastavak na B92...

Srbi kod Brnjaka traže slobodu kretanja i odštetu

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jun.2012

ZUBIN POTOK - Mještani sela u blizini administrativnog prelaza Brnjak u Ibarskom Kolašinu predali su danas predstavnicima Kfora zahtjev za hitno uspostavljanje slobode kretanja na putevima koji vode do njihovih kuća i zatražili nadoknadu štete.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Srbi kod Brnjaka traže odštetu od Kfora

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jun.2012

Meštani sela u blizini administrativnog prelaza Brnjak u Ibarskom Kolašinu predali su danas predstavnicima Kfora zahtev za hitno uspostavljanje slobode kretanja na putevima koji vode do njihovih kuća i zatražili nadoknadu štete...Ta šteta im je, kako tvrde, pričinjena u subotu kada su pripadnici...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.