Lokalna samouprava: Želimo da nađemo rešenje za sever Kosova

Izvor: S media, 13.Okt.2011, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalna samouprava: Želimo da nađemo rešenje za sever Kosova

Predstavnici Srba sa severa Kosova biće maksimalno fleksibilni u postizanju rešenja za prelaze Brnjak i Jarinje, kako sever Kosova ne bi bio krivac za evrointegracije, rekao načeknik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova izjavili su danas da će biti maksimalno fleksibilni u postizanju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rešenja za prelaze Brnjak i Jarinje koje će omogućiti uklanjanje barikada i samim tim ispunjenje jednog od uslova za početak pristupnih pregovora Srbije sa EU.

Kosovo: Euleks zatvara puteve, Srbi brane Jarinje

Dežer: Srbiji datum - bez novih uslova

Ivanović: EU i SAD da izvrše pritisak na Prištinu

"Svesni smo u kojoj situaciji se nalazi Srbija i normalno želimo da sa našim državnim vrhom nadjemo najprihvatljivije rešenje za sever. Medjutim, bojim se da će sever biti krivac zbog evrointegracija, zato ćemo biti maksimalno fleksibilni", kazao je za agenciju Beta načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Šef Delegacije EU Vensan Dežer rekao je da za početak pristupnih pregovora sa EU Srbija treba da ispuni uslove koji su ostvarivi i statusno neutralni - da pokrene dijalog sa Prištinom i ukloni barikade.

Nedeljković je ponovio da kosovski Srbi žele da se stanje na prelazima Brnjak i Jarinje vrati na period pre 25. jula kada na njima nije bilo kosovskih carinika i policije.

"Ne želimo da idemo protiv države ali država mora da shvati i našu poziciju, ovo je odlučujući momenat za naš opstanak i ostanak", kazao je Nedeljković i poručio da gašenje srpskih institucija znači iseljavanje Srba sa Kosova.

Nedeljković je rekao da je optimista da će se rešenje za prelaze ipak naći.

"Optimista sam i mislim da će pouku iz situacije morati da izvuku svi - i Kfor i Euleks i medjunarodna zajednica da se silom može nešto oduzeti ali ne i nametnuti rešenja".

Prema njegovim rečima, problem prelaza a samim tim i barikada može se rešiti samo političkim putem - razgovrima i pregovirma jer se ne može dozvoliti da rešenja budu na uštrb Srba i nealbanaca.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić izjavio je da bi bilo veoma teško objasniti narodu da odustane od barikada i da prihvati kosovske carinike i policiju na Jarinju i Brnjaku.

"Medjunarodna zajednica mora da nadje rešenje ako ne ono koje će nam sto odsto ići u prilog onda nešto izmedju", kazao je Ninić za agenciju Beta.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi s Kosova: Bićemo fleksibilni zbog EU

Izvor: Vesti-online.com, 13.Okt.2011

Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova izjavili su danas da će biti maksimalno fleksibilni u postizanju rešenja za prelaze Brnjak i Jarinje koje će omogućiti uklanjanje barikada i samim tim ispunjenje jednog od uslova za početak pristupnih pregovora Srbije sa EU..."Svesni smo u kojoj situaciji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.