Kfor jutros uklonio barikadu kod Brnjaka; Drevs: Nećemo koristiti dobijenu slobodu kretanja

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor jutros uklonio barikadu kod Brnjaka; Drevs: "Nećemo koristiti dobijenu slobodu kretanja"

BRNJAK – Vojnici Kfora rano jutros uklonili su barikade koju su Srbi držali na ulazu na administrativni prelaz Brnjak iz pravca Ribarića.

Akcija je, kako su rekli Tanjugu, izvedena nešto posle tri sata, a vojnici Kfora su tom prilikom uklonili nekoliko kamiona.

Jedan kamion je gurnut u provaliju prema jezeru Gazivode, drugi odvučen na sam prelaz Brnjak koji je i dalje zatvoren, a koji kontrolišu vojnici, dok je treći kamion pomeren u stranu.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su Tanjugu potvrdili Srbi koji su se tu rano jutros zatekli, akcija je bila munjevita, i u njoj je učestvovao veliki broj vojnika Kfora. Vojnici su, prema njihovim rečima, sa oklopnim transporterom pomerili teretna vozila sa puta od kojih je jedan odguran u provaliju.

Kfor je prethodnih dana preuzeo sve barikade koje su sprečavale saobraćaj iz pravca Zubinog Potoka, a sada je uklonio i poslednju prepreku iz pravca centralne Srbije.

Saobraćaj se, kao i prethodnih dana, odvija alternativnim putem iznad prelaza Brnjak, na kojem kontrolu saobraćaja vrše vojnici nemačkog i francuskog kontingenta.

Na putu iz pravca Ribarića odakle su uklonjeni kamioni vojnici Kfora su postavili svoju prepreku od bodljikave žice.

------------------------------------------------------

ŠTRPCE – Kfor neće koristiti pravo na slobodu kretanja sve dok sve međunarodne organizacije ne budu imale mogućnost slobodnog kretanja, istakao je danas u Štrpcu komandant međunarodnih snaga nemački general Kfora Erhard Drevs.

On je, na konferenciji za novinare povodom posete opštini Štrpce, rekao da je obećanje koje su dala odgovorna lica na severu Kosova o punoj slobodi kretanja Kforu „dobar prvi korak”.

„Međutim, nećemo koristiti to pravo jer ne važi i za Euleks, zbog čega ne možemo proveriti da li postoji puna sloboda kretanja”, poručio je Drevs.

On je ponovio da je njegov zahtev ostao isti, a to je da je potrebno obezbediti bezuslovnu i trajnu slobodnu kretanja za sve međunarodne misije, kako Kforu, tako i Euleksu i ostalim organizacijama i svim građanima.

„Sve dok se to ne obezbedi, Kfor će odustati od korišćenja date slobode kretanja. Neće biti podele između Kfora i naših međunarodnih partnera na Kosovu”, poručio je Drevs.

Upitan da li slobodu kretanja treba da dobije i kosovska policija, on je kazao da veruje da postoji policija na severu Kosova koja treba da obavlja svoj posao.

„Na drugoj strani imam poverenje da će vlada Kosova pametno delovati i ophoditi se u skladu sa situacijom”, naglasio je on.

Na pitanje Tanjuga da li očekuje rešenje putem dogovora, ili će Kfor primeniti silu u uspostavljanju pune slobode kretanja za sve međunarodne misije, Drevs je odgovorio da je proteklih dana bilo više vojnih operacija, koje su protekle bez teških incidenata, i koji su vodile ka pozitivnom pokretanju.

„Uveren sam da će se taj pozitivni pomak nastaviti i da ćemo moći naći mirno rešenje”, dodao je on.

Drevs se osvrnuo i na jutrošnju akciju uklanjanja barikade na ulazu na administrativni prelaz Brnjak iz pravca Ribarića.

„Mi smo juče pre podne zatražili da se uklone kamioni kako bi put bio prohodan. Ti kamioni su bili poslednja prepreka za slobodu kretanja od Kosovske Mitrovice, preko prelaza Brnjak do Novog Pazara. Pošto su se oglušili na naš zahtev moje jedinice su noćas te kamione sklonile na stranu da bi uspostavile slobodu kretanja za sve”, naglasio je on.

S tim u vezi on je poručio građanima da „ne treba da svoju imovinu investiraju u barikade”.

Građani bi trebalo da budu svesni da svaka vojna operacija Kfor u cilju uspostavljanja slobode kretanja i obezbeđivanja sigurnosti može izazvati štete, upozorio je general.

„Rezolucijom UN 1244 je utvrđeno da nema kompenzacije za takve štete i gubitke. Nijedan od mojih vojnika a ni ja ne želimo da oštetimo imovinu građana. Međutim ako moramo da delujemo da bi ispunili naš zadatak to se neće moći uvek izbeći i želim da svako zna šta to znači po njegovu imovinu ako je koristi u postavljanju prepreka na putu”, objasnio je Drevs.

------------------------------------

Kfor i Euleks da deluju u okviru svojih mandata

Ministar za KiM Goran Bogdanović i šef UNMIK-a Farid Zarif složili su se danas da međunarodno prisustvo u Pokrajini - UNMIK, Kfor i Euleks, u angažovanju na normalizaciji stanja na severu Kosova i Metohije, moraju da deluju u granicama svojih statusno neutralnih mandata.

U saopštenju Ministarstva za KiM nakon sastanka Bogdanovića i Zarifa u Beogradu navodi se da su razgovarali o aktuelnoj situaciji i mogućnostima UNMIK-a da u okviru svog mandata utiče na smanjene tenzija na severu Pokrajine.

Ministar Bogdanović je istakao da se aktuelna kriza na severu Kosova i Metohije može rešiti isključivo dijalogom, mirnim sredstvima, bez upotrebe sile i jednostarnih poteza, uz puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija.  

Tanjug

objavljeno: 28.10.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kfor gurnuo kamion u provaliju

Izvor: BanjalukaLive.com, 28.Okt.2011

Vojnici Kfora rano jutros uklonili barikadu kod Ribarića na administrativnom prelazu Brnjak, a jedan kamion su gurnuli u provaliju pored puta.Situacija na prelazu trenutno mirna. Na mjestu barikade vojnici su postavili prepreku od bodljikave žice.Jedan kamion je odvučen na prelaz Brnjak a treći pomjeren...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.