Izvor: Politika, 23.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamere na granici

Srbi sa severa Kosova okupiće se sutra kako bi izrazili neslaganje zbog instaliranja video-nadzora u mestu Brnjak, u opštini Zubin Potok

Kosovska Mitrovica – Srbi sa teritorije severnog Kosova okupiće se sutra, u 11 sati, na trgu u Zubinom Potoku, kako bi na protestnom skupu, pod nazivom „Protest upozorenja Unmiku”, izrazili neslaganje zbog instaliranja video-nadzora na administrativnom prelazu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kosmeta sa Srbijom, u mestu Brnjak, u opštini Zubin Potok.

Protest organizuje lokalna vlast opštine, a kako za „Politiku” kaže Slaviša Ristić, predsednik Opštine Zubin Potok, Srbi ovim putem žele da upozore Unmik da nikakvo ponovno uspostavljanje carina ne dolazi u obzir, kao i da im stave do znanja da postavljanjem kamera neće uspeti da opet uspostave kontrolu u ovom delu severnog Kosova.

Ristić kaže i da će se ovim protestom jasno staviti misiji Euleksa do znanja da je nepoželjna na ovim prostorima i da su Srbi, kao što i stalno potenciraju, za saradnju sa Unmikom i Kforom, što je u skladu sa Rezolucijom 1244 SB, jedinim validnim dokumentom.

Inače, predsednik Opštine kaže da su se Srbi odlučili na ovaj demokratski korak posle sve češćih i „uzavrelih” izjava od strane predstavnika privremene kosovske vlade, ali i nedavne izjave portparola KPS u Prištini Vetona Eljšanija koji je kazao da je video-nadzor postavljen kako bi se sprečio „šverc robe iz Srbije i vršila kontrola uvoza na Kosovo”.

Naš sagovornik podseća da je pre nekoliko dana razgovarao sa Melvinom Goldijem, šefom Tehničke operative pogranične Unmik policije, koji mu je preneo stav međunarodne policije da su kamere instalirane zbog „bezbednosti Unmik policije”. Međutim, Ristić kaže da je to „samo propaganda i da u stvari predstavlja početni korak ka ponovnom uspostavljanju carinske zone”.

Za „Politiku” Veton Eljšani pak kaže:

– Instaliranje video-nadzora nema veze sa carinom. Postavili smo kamere, koje su inače i bile do 19. februara ove godine, a tu su kako bi se kontrolisao ulazak i izlazak kako iz Srbije tako i sa Kosova.

Na našu napomenu da pojasni nedavnu izjavu kada je kazao da će se kontrolisati roba, a time i sprečiti šverc, Eljšani to demantuje i kategorički kaže:

– Kako ćemo da kontrolišemo robu kada su kamere instalirane na objektima gde su i ranije bile. Da bismo kontrolisali robu mi bismo onda, pod tom pretpostavkom, kamere morali da ugradimo u svaki gepek, odnosno u svaki šleper koji na toj deonici cirkuliše.

Podsetimo, carinski punktovi u Brnjaku i na administrativnom prelazu u Donjem Jarinju u opštini Leposavić uklonjeni su pre šest meseci, samo dva dana nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, a posle protesta Srba koji nisu prihvatili da im institucije kosovskog sistema budu na teritoriji severnog Kosova.

B. Radomirović

[objavljeno: 24/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.