Blokirani putevi na severu Kosmeta

Izvor: RTS, 17.Sep.2011, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokirani putevi na severu Kosmeta

Barikade na severu Kosova dodatno su ojačane na gotovo svim lokacijama, zbog čega je potpuno blokiran magistralni put Kosovska Mitrovica-Raška. Najveći broj građana okupljen je na barikadama ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

15.20 - Na barikadi kod Leposavića vozila se propuštaju jednom kolovoznom trakom.

Srbi na severu Kosmeta noć su proveli na barikadama na gotovo svim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lokacijama. Najveći broj građana okupljen je na barikadama ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Kamioni sa Kosova koji prelaze u centralnu Srbiju neće biti propuštani ukoliko imaju dokumente sa oznakama Republika Kosovo, rečeno je agenciji Beta u Poreskoj upravi Ministarstva finansija.

"Niko ko ne poseduje validnu dokumentaciju na osnovu propisa Vlade Srbije, neće biti propušten preko administrativnih prelaza", rekao je portparol Poreske uprave Zoran Jovanović.

Jovanović je istakao da je reč o jednom kamionu "Metal grupe Priština" koji je juče vraćen na Merdaru sa srpske strane pošto nije imao validne dokumente.

"Kosovski carinski službenici su mu oduzeli dokument koji je dobio u Kosovskoj Mitrovici koji je bio validan i dali mu carinski dokument Republike Kosovo", precizirao je Jovanović.

Blokade puteva ka tim prelazima postavljene su pretprošle večeri, a juče su ojačane, pošto je Euleks preuzeo te prelaze i na njih prebacio pripadnike kosovske carine i policije.

Potpuno je blokiran magistralni put Kosovska Mitrovica-Raška.

Na glavnom mostu preko Ibra, koji deli južni od severnog dela Kosovske Mitrovice, šljunkom je ojačana barikada koja je sada visoka nekoliko metara.

Grupa Albanaca iz južnog dela grada gađala je kamenjem Srbe koji su ojačavali barikadu na mostu. Srbi su uzvratili kamenicama i posle kraćeg sukoba situacija se smirila.

Pripadnici kosovske policije, koji su došli na ibarski most nakon što je ojačana barikada, povukli su se nešto posle 23 sata, a jedno vozilo te službe ostalo na severnoj strani Mitrovice.

Na administrativnom prelazu Merdare, kosovske carinske vlasti počele su da izdaju dozvole za uvoz robe iz centralne Srbije, prvi put od kada je 20. jula Priština zabranila uvoz.

Tri kamiona sa robom s Kosova koji su pokušali da pređu u Srbiju, vraćena su, dok je iz centralne Srbije na Kosovo prešlo nekoliko desetina kamiona, najpre pet šlepera sa žitom, a u toku noći i jutros nekoliko desetina kamiona sa građevinskim materijalom i drugom robom.

Na Merdaru je trenutno mirno, nema zastoja ni gužvi, a putnički saobraćaj se odvija normalno.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Raška

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.