Barikada na Brnjaku viša od dva metra, film na Jarinju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2011, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barikada na Brnjaku viša od dva metra, film na Jarinju

ZUBIN POTOK -

Barikada koju su Srbi postavili na administrativnoj liniji ispred prelaza Brnjak viša je od dva metra, a Kfor je i danas nastavio da svoje vojnike snabdeva iz vazduha.

Tokom prepodneva helikopteri Kfora i Euleksa nekoliko puta su sletali na prelaz Brnjak koji je u blokadi pošto su Srbi ispred prelaza juče postavili barikadu koja je viša od dva metra i na kojoj je srpska trobojka.

Građani su nastavili stalna dežurstva, dok su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na drugoj strani barikade, postavljene na magistralnom putu Zubin Potok-Ribariće, pripadnici francuskog Kfora, koji imaju osmatračnicu na obližnjem uzvišenju.

Vozila koja saobraćaju prema Ribariću koriste makadamski zaobilazni put iznad prelaza Brnjak na kome rutinsku kontrolu saobraćaja obavljaju pripadnici nemačkog Kfora.

Situacija je mirna i na barikadama u selima Zupče i Jagnjenica, gde Srbi po smenama nastavljaju dežurstva.

Na barikadi u Zupču je i dalje otvorena jedna saobraćajna traka koju Kfor ne koristi.

Prema rečima Srba, nešto pre podneva dva vozila Euleksa su došla iz pravca južnog dela Kosovske Mitrovice neposredno do barikade u Zupču i vratila se.

Vojnici Kfora nalaze se sa nekoliko svojih vozila na raskrsnici puta koji vodi prema susednom albanskom selu Čabra, na nekoliko stotina metara od barikade u Zupču.

Na glavnim magistralnim pravcima na severu Kosova od pre nekoliko dana Srbi su otvorili jednu saobraćajnu traku kako bi Kfor mogao da snabdeva svoje jedinice.

Kfor ne koristi ovu mogućnost za kretanje, a kako je objasnio komandant te misije Erhard Drevs, to neće ni činiti sve dok sve međunarodne organizacije ne budu imale mogućnost slobodnog kretanja.

Srbi, s druge strane, ne žele da dozvole slobodu kretanja Euleksu zbog toga što prevozi kosovske carinike i pograničnu policiju na prelaze Jarinje i Brnjak.

Srbi i danas dežuraju na barikadama u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici i ostalim mestima gde su one postavljene.

Saobraćaj ne funkcioniše ni preko drugog prelaza na severu Kosova (Jarinje) tako da vozila do Raške i Novog Pazara i ona koja iz pravca ovih gradova dolaze na sever pokrajine koriste alternativne pravce.

Interpol je, na zahtev UNMIK-a, raspisao poternice za petoricom Srba koji se sumnjiče za ubistvo pripadnika specijalne jedinice kosovske policije "ROSU" Envera Zumberija kod Zubinog Potoka, u julu.

Na poternici Interpola, objavljenoj na Internetu, nalaze se Ratomir Božović, Radovan Radić, Milovan Vlašković, Slobodan Vučinić i Dušan Jovanović.

Projekcija filma "Težina lanaca" na Jarinju

Na barikadi na putu prema administrativnom prelazu Jarinje, na teritoriji opštine Leposavić, sinoć je održana projekcija filma "Težina lanaca" režisera Borisa Malagurskog.

Film, koji je, kako ističe autor, dokumentacija nestanka Jugoslavije, privukao je veliku pažnju građana opštine Leposavić.

Malagurski je, prema rečima predsednika opštine Leposavić Branka Ninića, na sever Kosova došao sa grupom Srba koji su doputovali da bi obišli Srbe u ovom delu južne srpske pokrajine.

Mladi režiser iz Vankuvera snimao je intervjue i izjave u 27 gradova Amerike, Kanade, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Snimanje ovog filma finansirano je donacijama koje su stizale sa svih strana sveta, a najviše iz Australije, tačnije Perta, gde se Branislav Grbović potrudio da animira ondašnju srpsku dijasporu kako bi se prikupila sredstva.

Malagurski ističe da je film odlično sredstvo da ljudi vide i shvate koji su događaji i faktori doveli do raspada jedne zemlje i kakve su posledice tog raspada.

Među sagovornicima Malagurskog u filmu su, između ostalih, penzionisani kanadski general Luis Mekenzi, bivši kanadski ambasador u Beogradu Džejms Bizet, Vlade Divac.

Što se tiče barikade na Jarinju, koja je delimično otklonjena pre par dana, kako Ninić ističe, tim putem gotovo niko ne prolazi.

On je istakao da Kfor koristi ovaj prolaz samo za prolaz pojedinih džipova, ali ne i za konvoje, što je bilo planirano za snabdevanje jedinica.
Pogledaj vesti o: Brnjak,   Eulex

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez rasprave o vladinom izveštaju?

Izvor: B92, 30.Okt.2011

Beograd/Brnjak -- Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić nagovestio da je moguće da izveštaj Vlade Srbije o severu Kosova ipak ne bude razmatran u Skupštini Srbije...Vučić je u Utisku nedelje izjavio da se nekome od stranaca nije dopalo ono što piše u izveštaju, pa traže da se on povuče....

Nastavak na B92...

Barikada na Brnjaku viša od dva metra

Izvor: S media, 30.Okt.2011

Srbi nastavili stalna dežurstva u svim mestima gde su barikade postavljene. Kfor i danas svoje vojnike snabdeva iz vazduha. ..Barikada koju su Srbi postavili na administrativnoj liniji ispred prelaza Brnjak viša je od dva metra, a Kfor je i danas nastavio da svoje vojnike snabdeva iz vazduha...Tokom...

Nastavak na S media...

Barikada na Brnjaku viša od dva metra

Izvor: Studio B, 30.Okt.2011

Barikada koju su Srbi postavili na administrativnoj liniji ispred prelaza Brnjak viša je od dva metra, a Kfor je i danas nastavio da svoje vojnike snabdeva iz vazduha. ..Tokom prepodneva helikopteri Kfora i Euleksa nekoliko puta su sletali na prelaz Brnjak koji je u blokadi pošto su Srbi ispred prelaza...

Nastavak na Studio B...

Barikada od dva metra na Brnjaku

Izvor: Blic, 31.Okt.2011, 03:30

Barikada koju su Srbi postavili na administrativnoj liniji ispred prelaza Brnjak viša je od dva metra, a Kfor je i juče nastavio da svoje vojnike snabdeva iz vazduha...Tokom jučerašnjeg prepodneva helikopteri Kfora i Euleksa nekoliko puta su sletali na prelaz Brnjak koji je u blokadi pošto su Srbi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.