Završena šetnja protiv nasilja

Izvor: S media, 01.Okt.2009, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena šetnja protiv nasilja

Šetnja protiv nasilja organizovana zbog tragične smrti francuskog državljanina Brisa Tatona, u kojoj je učestvovala nepregledna kolona gradjana, večeras je završena polaganjem cveća i paljenjem sveća ispred Spomenika francusko-srpskog prijateljstva na Kalemegdanu.

Šetnja, koju je organizovala Koalicija mladih protiv nasilja, počela je okupljanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta odakle je kolona gradjana prošetala centrom grada noseći transparent "Stop >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nasilju".

U proglasu organizatora, pročitanom uoči početka šetnje, poručeno je da se na nasilje i ekstremizam mora staviti tačka i da je Srbija spremna da afirmiše poštovanje ljudskih prava, toleranciju i evropske vrednosti.

Francuskom državljaninu je odata pošta minutom ćutanja i polaganjem 1.000 ruža na mestu na kojem su ga huligani pretukli, a francuskoj ambasadi je predata Knjiga žalosti.

Medju učesnicima skupa, koji je protekao mirno, bili su ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministri prosvete i dijaspore Žarko Obradović i Srdjan Srećković, gradonačelnik Beograda Dragan Djilas , predsednik gradske Skupštine Aleksandar Antić, predsednik Liberalno demokratske paratije Čedomir Jovanović, funkcioneri G17 plus Suzana Grubješić i Vlajko Senić...

Kolaciju mladih protiv nasilja čine Demokratska omladina, Mladi Liberalno demokratske partije, Socijaldemokratska omladina, Pokret Evropa nema alternativu.

Članovi Koalicije su i omladinska grupa Helsinškog odbora za ljudska prava, Gej strejt alijansa, uz podršku omladine Lige socijlademokrata Vojvodine, Gradjanske insijative, Incijative mladih za ljudska prava i Evropskog pokreta u Srbiji.

Knjiga žalosti

Predstavnici Koalicije mladih protiv nasilja predali su danas u francuskoj ambasadi

u Beogradu knjigu žalosti povodom smrti francuskog navijača Brisa Tatona, koju su građani danas potpisivali tokom šetnje protiv nasilja.

Knjigu žalosti je primio francuski konzul u Beogradu Fabris Furmi, koji je rekao da duboko žali zbog ubistva Brisa Tatona, ali da mu je istovremeno drago zbog ovog gesta građana Beograda.

Prema nezvaničnim policijskim procenama, u današnjoj šetnji protiv nasilja za sada učestvuje oko osam hiljada ljudi.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.