Veštak: Taton nije pao, on je bačen

Izvor: B92, Beta, 23.Dec.2010, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veštak: Taton nije pao, on je bačen

Beograd -- Francuski navijač Bris Taton namerno bačen sa stepeništa, nije sam skočio, niti je slučajno pao, izjavio pred Višim sudom veštak trasolog Miroslav Busarčević.

"Bačen je naglavačke sa visine od 4,28 metara sa gornjeg dela stepeništa, između platoa na Obilićevom vencu i odmorišta stepeništa", izjavio je veštak.

Svedočenjem veštaka i čitanjem pisanih izveštaja danas se završio dokazni postupak protiv 15 optuženih za smrt Tatona. Iznošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završnih reči očekuje se 11. i 12. januara.

Tragovi krvi, ostaci prašine na odeći i obući, visina i udaljenost podnožja stepenica od platoa na Obiličevom vencu, rane na licu i telu Brisa Tatona i mnoge druge elemente, ali i matematiučke i fizičlke formule koristili su veštaci sudske medicine i trasolog u pokušaju da utvrde ko je u pravu – tužilaštvo ili odbrana.

I dok je sudska medicina mogla da pruži samo nagoveštaj istine, trasolog je odagnao sumnje i utvrdio da je najviše troje ljudi bacilo Tatona niz stepenice.

"Isključujem slučajnost zbog ograde koja je tu postavljena da neko ne bi pao, a da je hteo da skoči, doskočio bi na noge", kazao je Busarčević u nastavku suđenja grupi od 14 optuženih za ubistvo Tatona.

On je naveo da je 17. septembra 2009. godine Taton uhvaćen za noge i bačen ili mu je neko podigao celo telo i bacio ga i dodao da je u tome učestvovalo najviše troje ljudi.

"Moguće je da je guran uz ogradu stepeništa pa je prebačen, da je stajao a neko mu je podigao noge i prebacio ga ili mu je neko podigao celo telo i prebacio ga. U tome je mogla da učestvuje jedna osoba, a najviše tri osobe. Imajući u vidu tragove na majici, bio je odgurnut na metalne šipke", rekao je Busarčević.

Veštak je dodao da je do nalaza došao pregledom lica mesta i veštačenjem tragova krvi i odeće Tatona, i istakao da je za njega to bilo "prilično jednostavno veštačenje".

Busarčević je naveo da je brzina pada iznosila 33 kilometra na čas i uporedio to sa udarcem automobila u pokretu u čoveka teškog 75 kilograma koji bi u tom slučaju bio odbačen sedam metara.

Veštak je objasnio da Taton nije bačen sa platoa na Obilićevom vencu jer bi u tom slučaju povrede bile teže i smrt bi nastupila na licu mesta, nego sa manje visine, odnosno sa gornjeg dela stepeništa, između platoa i odmorišta.

Advokati odbrane ne veruju u tačnost rezultata, smatrajući da su veštaci dali sudu samo preghršt mogućih scenarija.

Sudija Mirjana Ilić rekla je da je veštak objasnio da je "do pada došlo" sa 4,28 metara visine neposrednim prebacivanjem preko ograde i da je Taton pao na levu stranu lica.

"Veštak apsolutno isključuje mogućnost da je Taton sam slučajno pao ili da je skočio. Iako branioci smatraju da su nalazi neutemeljeni činjenicama, sudsko veće smatra su veštaci dali detaljan nalaz potkrepljen argumetima", rekla je Mirjana Ilić.

Državljanin Francuske Bris Taton brutalno je prebijen 17. septembra 2009. godine bejzbol palicama i šipkama uoči utakmice fudbalskih klubova Partizan i Tuluz.

Optuženi se terete za krivično delo teško ubistvo i svi su u pritvoru osim Đorđa Prelića i Dejana Puzigaće, koji su u bekstvu i njima se sudi u odsustvu.

Pored Prelića i Puzigaće, optuženi su i Stepa Petrović, Stefan Veličković, Milan Tarlać, Dragan Tomasović, Jovan Karbić, Bojan Matijević, Milan Vujović, Ivan Grković, Vladan Suvajac, Ljubomir Marković, Branimir Četnik i Dejan Stanković.

Vladimir Bošković optužen je za pomaganje počiniocima posle izvršenog krivičnog dela i on se jedini brani sa slobode.

On bi istovremeno mogao da bude i poslednji svedok na ovom suđenju.

Prethodno ročište je odloženo za danas, jer izveštaj veštaka trasologa nije bio dostavljen advokatima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.