Teral na suđenju za ubistvo Tatona: Vera u srpsko pravosuđe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2010, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teral na suđenju za ubistvo Tatona: Vera u srpsko pravosuđe

BEOGRAD - Na suđenju za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona, trećeoptuženi Ivan Grković je danas negirao da je učestvovao u tom zločinu, uz poruku da roditeljima ubijenog može da pogleda u oči.

Iznoseći odbranu, dvadesetosmogodišnji Grković je sudskom veću Višeg suda rekao da su mediji i neki političari od optuženih članova navijačkih grupa Fudbalskog kluba Partizan "napravili monstrume".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Grković je priznao da je bio prisutan 17. septembra, kada je Taton na Obilićevom vencu brutalno pretučen pre utakmice Partizan - Tuluz.

Izjavivši da je video kako Taton pada niz stepenište blizu javne garaže, Grković je naglasio da nije video da ga neko gura ili baca niz stepenište. Grković je rekao da je član navijačke grupe "Iridućibili".

Prema navodima optužnice, Tatona je pretukla grupa od 14 članova navijačkih grupa "Alkatraz", "Iridućibili" i "Rebels" i 12 dana kasnije je umro u Beogradu od zadobijenih povreda. Dvojica optuženih za teško ubistvo su u bekstvu, a ostali se nalaze u pritvoru.

Optuženi Ljubomir Marković negirao je krivicu i izrazio žaljenje što je izgubljen jedan život. Marković je sebe opisao kao vođu navijanja na južnoj tribinu Partizanovog stadiona i dodao da on nije vođa navijača koji drugima naređuje šta da radi.

Na Obilićevom vencu sam bio da bih popio piće, a ne da se obračunavam sa bilo kim. Ne poznajem ostale optužene, osim Prelića, a moguće je da oni mene prepoznaju sa trbinima, pošto od mene kreću sve navijačke pesme", rekao je Marković.

Marković je opisao da se 17. septembra prošle godine, kada je Taton brutalno prebijen, našao sa Prelićem i odvezao ga svojim automobilom do Skadarlije da Prelić "nešto završi" za 15 minuta, ali da ne zna šta je Prelić "završavao".

"U međuvremenu sam otišao da pojedem sendvič, pa smo se našli u kafiću 'Jelena' na Obilićevom vencu. Nismo stigli ni da naručimo piće i video smo neku gužvu i momke sa hirurškim maskama, obučene u crne dukseve. Pošto sam ranije kao vođa navijača imao probleme sa policijom, odlučio sam da se sklonim, jer nisam imao veze sa tim", rekao je Marković.

Optuženi je ispričao da Prelića poznaje iz komšiluka iz beogradskog radničkog predgrađa Karaburma i istakao da je celo prošlo leto proveo u kafeima u centru Beograda, a najviše u "Pevcu", gde je dolazio svojim automobilom "krajsler pt kruzer".

Marković je detaljno ispričao i kako mu je oduvek stalo do koreografije na stadionu Partizana i više puta ponovio da od njega kreću sve navijačke pesme, o tome kako se on popne na šipku na južnoj tribini Partizanovog stadiona, pa ga svi vide, kako je nosio karte za utakmicu "dečku iz kladionice" i drugim navijačima.

Teral: Vera u srpsko pravosuđe

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral izjavio je danas da Francuska ima puno poverenje u srpsko pravosuđe u slučaju suđenja optuženima za ubistvo Brisa Tatona.

"Želim da pravda bude zadovoljena i da kazna odgovara delu koje je učinjeno", rekao je Teral novinarima u Palati pravde, pred početak suđenja za ubistvo Tatona.

Francuski ambasador rekao je da je došao na suđenje jer se radi o francuskom državljaninu.

"Moja dužnost je da budem ovde kao ambasador, jer kao ambasador imam i konzularne dužnosti u koje spada i zaštita francuskih državljana. Osim toga sasvim je jasno da ovaj slučaj podiže veliku buku i izaziva mnogo interesovanja u Francuskoj, a posebno u regionu", dodao je.

Navijač francuskog fudbalskog kluba Tuluz Bris Taton (28) brutalno je prebijen 17. septembra prošle godine u centru Beograda uoči utakmice fudbalskih klubova Partizan i Tuluz, a posle 12 dana umro je od zadobijenih povreda.

Za njegovo ubistvo sudi se grupi od 14 optuženih. Optuženi Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća su u bekstvu i njima će se najverovatnije suditi u odsustvu.

Pored njih, optuženi su i Stepa Petrović, Stefan Veličković, Milan Tarlać, Dragan Tomasović, Jovan Karbić, Bojan Matijević, Milan Vujović, Ivan Grković, Vladan Suvajac, Ljubomir Marković, Branimir Četnik i Dejan Stanković, koji će u sudnicu biti dovedeni iz pritvora.

Vladimir Bošković optužen je za pomaganje počiniocima posle izvršenog krivičnog dela i on će se jedini braniti sa slobode.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.