Svedočili navijači Tuluza

Izvor: B92, 18.Jun.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočili navijači Tuluza

Beograd -- Svedočenjem Filipa Morija i još četvorice navijača francuskog Tuluza nastavljeno je suđenje optuženima za ubistvo Brisa Tatona.

Mori, koji je teško povređen u napadu huligana prošlog septembra, govorio je o tome kako je on napadnut, ali ne i o napadu na Tatona, jer, kako je rekao, ništa nije video.

Filip Mori je rekao da se seća napada. On je objasnio da ga je neko s leđa udario u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glavu teškim predmetom, zbog čega mu je svest bila delimično pomućena.

Kako je rekao, pokušao je da pobegne, ali nije uspeo, pa ga je neko udario stolicom, šutirali su ga, pekli bakljom i oteli mu torbicu. Međutim, Mori nije mogao da prepozna napadače, zbog gustog dima koji su napravile upaljene navijačke baklje.

"Nažalost od njega nismo dobili informacije kako je povređen Bris Taton, niti ko ga je povredio, on je samo opisao da je bio dim, da je dobio udarac, da mu je oteta torbica i onda smo ovde razgovarali o otetoj torbici i tim stvarima. Glavnu stvar, razjašnjenje ubistva Tatona nismo dobili ništa", kaže zastupnik porodice Taton Slobodan Ružić.

Mori se suočio s jednim od optuženih, Stepom Petrovićem, koji je rekao da mu je on otimao torbicu, tako da tvrdi da zbog toga nije ni mogao da učestvuje u napadu na Tatona. Mori je potvrdio deo njegove priče o sadržaju ukradene torbice.

Jedina razlika tiče se tvrdnje Petrovića da je u torbici pronašao dva paketića kokaina i jedan marihuane, što Mori nije potvrdio. Suđenje je nastavljeno saslušanjem preostalih francuskih navijača, koji su tom prilikom napadnuti.

"Smatram da prema činjenicama koje je Stepa Petrović u dopuni izneo, dokazao je da je on lice koje je oduzelo torbicu francuskom navijaču. Šta on znači za postupak? To znači da, prema tezi odbrane, sam okrivljeni Stepa Petrović bi se distancirao od samog sukoba s pokojnim Tatonom, odnosno mesto izvršenja krivičnog dela", navodi branilac Stepe Petrovića Dragan Marković.

Interesovanje medija suđenje za ubistvo Brisa Tatona je veoma veliko. Pored domaćih medija, iz Francuske je došlo više novinarskih ekipa, od nacionalnih televizija do lokanih novina iz Tuluza.

"Mislim da je veoma važno što su svedoci Francuzi koji su bili direktni svedoci događaja, čak su bili i povređeni. Ipak nismo čuli bog zna šta. Svedoci kažu da se sve desilo veoma brzo, da su videli samo siluete. Ipak mislim da je njhovo svedočenje vrlo važno za utvrđivanje istine, ali moram da konstatujem da ne donose ključne elemente za sud, koji bi pomogli da se tačno utvrdi ko je šta uradio", smatra Lor Debroj, TF1.

"Suđenje je veoma mučno za roditelje - i žrtve, Brisa Tatona, i roditelje optuženih, koji se nadaju da će uspeti da dokažu da njihovi sinovi nisu učestvovali u ubistvu Brisa Tatona. Kada je u pitanju raspoloženje javnosti u našoj zemlji, Francuzi imaju poverenje u pravni sistem Srbije. Oni su bili šokirani onim što se dogodilo. Taj nivo huliganizma u Francuskoj nikada nije viđen. Čak i danas sećanje na ono što se dogodilu u Beorgadu je veoma jako", rekao je Frederik Abela, La Depe Du Midi Tuluz.

Podsetimo, optužnica tereti 15 navijača Partizana da su 17. septembra prošle godine na smrt pretukli navijača Francuskog Tuluza Brisa Tatona u centru Beograda.

Većina optuženih je u pritvoru, jedino su Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, koji su optuženi kao organizatori prebijanja, u bekstvu.

Gotovo svi optuženi, koji su se u aprilu izjasnili o optužnici, negirali su da su tukli Tatona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.