Sutra dan žalosti zbog smrti Tatona

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 29.Sep.2009, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra dan žalosti zbog smrti Tatona

Beograd -- Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, povodom smrti državljanina Francuske Brisa Tatona, proglasio je 30. septembar za Dan žalosti u Beogradu.

Organi, organizacije i druga pravna lica koja ističu zastavu dužni su da, prema Zakonu o obeležavanju Dana žalosti, zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, saopštila je pres služba grada Beograda. Poslodavci su dužni da na Dan žalosti omoguće zaposlenima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da u isto vreme, minutom ćutanja, odaju poštu preminulom.

U obrazovnim ustanovama, Dan žalosti se obeležava minutom ćutanja na prvom času, a program nastave na času muzičkog obrazovanja prilagođava se Danu žalosti.

Muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe i radiodifuzne organizacije dužni su da svoje sadržaje i programe prilagode Danu žalosti, navodi se u saopštenju.

Oštre reakcije zvaničnika

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će država reagovati sa najvećom mogućom ozbiljnošću, po principu strogosti, povodom ubstva Brisa Tatona.

Boris Tadić (Beta)

On je naveo da ovo upozorenje važi "za sve grupacije koje su proteklih dana promovisale nasilje".

Prema njegovoj oceni, Srbija je otvoreno, demokratsko društvo i u njoj ekstremne grupacije ne mogu proći.

"Svi učesnici tog nasilništva su uhapšeni i biće procesuirani”, rekao je Tadić.

To važi za sve navijačke grupe i sve grupacije koje su proteklih dana promovisale nasilje, rekao je Tadić i najavio da će Srbija suzbiti te pojave sa punom ozbiljnošću.

Možete pogledati snimak izjave predsednika Srbije Borisa Tadića.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković uputio je saučešće porodici francuskog državljanina Brisa Tatona i poručio da očekuje najstrože kazne za počinioce ovog zločina.

Mirko Cvetković (Tanjug)

"Oštro osuđujem svako nasilje, a državni organi će obezbediti sigurnost za sve u Srbiji", rekao je Cvetković.

"Već smo pokazali odlučnost u rešavanju ovog problema sa kojim su se suočavale i druge države. Nastojaćemo da iskoristimo i njihova iskustva u efikasnoj borbi protiv nasilnog ponašanja huligana i time na sistemski način uvedemo red u Srbiji", poručio je Cvetković, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je telefonom ministra inostranih poslova Francuske Bernara Kušnera i preneo najdubljenje žaljenje zbog smrti francuskog državljanina Brisa Tatona.

Vuk Jeremić (Beta)

Jeremić je uputio izraze saučešća porodici Taton i francuskim vlastima, naglasivši da je vest o njegovoj smrti pođednako potresla Srbiju i njene građane.

On je osudio svaku vrstu nasilja i ponovio da je Srbija uvek bila gostoljubiva zemlja, kao i da će vlasti u Beogradu učiniti sve da ovakva tragedija više nikada ne bude slika naše zemlje u svetu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uputio je izraze najdubljeg saučešća ambasadoru Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teralu i porodici francuskog državljanina Brisa Tatona, koji je danas preminuo u Beogradu.

"Sve Beograđane i mene lično duboko je potresla i veoma ražalostila vest o smrti vašeg sina Brisa Tatona. Beograđani neće zaboraviti ovaj tragičan događaj i čuvaće upomenu na vašeg sina kao nevinu žrtvu obesnih mladića koji su svojim bezumnim činom okaljali ovaj grad", naveo je Đilas u telegramu saučešća.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je saučešće porodici Brisa Tatona.

Ivica Dačić (FoNet)

"U ime Ministarstva unutrašnjih poslova i u svoje ime upućujem vam izraze najdubljeg saučešća povodom smrti vašeg sina. Do poslednjeg trenutka smo se nadali da će Bris i njegova mladost pobediti. Utoliko je potresnija vest o njegovoj smrti koju su građani Srbije primili sa velikim žaljenjem", naveo je Dačić.

Ministar je, navodeći da zna da nema utehe, preneo uveravanje porodici Taton da je policija u najkraćem roku pred pravosudne organe izvela sve počinioce ovog strašnog dela.

"Brisova smrt je nenadoknadiv gubitak kako za vas tako i za celu Srbiju", poručio je Dačić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izražavajući najiskrenije saučešće ambasadoru Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teralu i porodici tragično preminulog Tatona, takođe je istakao da će država učiniti sve da počinioci tog gnusnog zločina, nad kojim se zgražava čitava Srbija, budu rigorozno kažnjeni.

Ministarka pravde Snežana Malović oštro je osudila ubistvo francuskog državljanina u Beogradu i najavila odlučne mere države protiv počinilaca. Gostujući u vestima B92, Malovićeva je ponovila da u slučajevima nasilja država mora da deluje represivno, ali i preventivno.

"Represivno delovanje države predstavlja potpunu konsolidaciju nadležnih organa u otkrivanju izgrednika i njihovo privođenje pravdi, dok preventivno podrazumeva izmene zakonske regulative”, kaže Malovićeva.

Saučešće iz FSS-a

Predsednik Fubalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić uputio je telegrame saučešća predsedniku Fudbalske federacije Francuske, fudbalskom klubu Tuluz i ambasadoru Francuske u Srbiji povodom smrti navijača Tuluza Brisa Tatona.

"Fudbalska Srbija saoseća sa fudbalskom Francuskom u trenutku velike boli i tuge. Kao čovek i fudbalski radnik, izražavam duboko uverenje da više nikada nećemo biti svedoci ovakvog poraza humanosti, nemerljivog sa bilo kojim drugim. Molim Vas da izraze duboke žalosti i saučešća prenesete i članovima porodice pokojnog Tatona", navodi se u telegramu upućenom predsedniku Fudbalske federacije Francuske Žan-Pjeru Eskaletu.

Kao moguće izmene, ona navodi zabranu prilaska sportskim objektima, što je praksa u nekim drugim državama i edukaciju tužilaca i sudija.

Malovićeva je potvrdila da su u pojedinim slučajevima, klubovi vršili pritisak da se ne procesuiraju izgrednici na sportskim manifestacijama.

"To će tužilaštva proveriti i ukoliko se dokažu takvi navodi, protiv odgovornih lica biće pokrenuti postupci”, kaže Malovićeva.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković uputila je telegrame saučešća roditeljima Brisa Tatona, francuskoj ambasadi, ministarstvu sporta Francuske i fudbalskom klubu "Tuluz".

"Tragična smrt Brisa Tatona potresla je celokupnu srpsku javnost. Došao je kao naš gost, a odlazi na najtragičniji način. U ime Ministarstva omladine i sporta i svoje lično ime izražavam najiskrenije žaljenje zbog smrti Brisa Tatona", navodi se u telegramu ministarke.

Prema njenim rečima, "taj užasan događaj još jednom potvrđuje da je huliganima sport samo izgovor za nasilje i da takvo ponašanje ima posledice po sve, pre svega po sport, a zatim i po stvaranje slike o Srbiji".

Reakcije stranaka

Srpska napredna stranka ogorčena je zbog tragičnog događaja, zbog kojeg je mladić iz Francuske izgubio život i izražava saučešće porodici Brisa Tatona i celokupnom francuskom narodu, navodi se u saopštenju te stranke.

Naprednjaci osuđuju napade na strane državljane u Beogradu, koji su u poslednje vreme poprimili zabrinjavajuće razmere, navodi se u saopštenju SNS-a.

Ova stranka očekuje da nadležni državni organi u najskorijem roku uhapse i zakonski kazne sve huligane odgovorne za ove napade koji brukaju ugled Srbije i tradiciju gostoprimstva koja vlada već vekovima u srpskom narodu.

G17 Plus poziva sve građane Beograda i Srbije da odaju počast Brisu Tatonu i iskažu svoj protest protiv nasilja u šetnji koja će se održati u četvrtak sa početkom u 17 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta, kao i na skupu koji će u petak, na Međunarodni dan nenasilja, biti održan u Pionirskom parku.

"Svi članovi G17 Plus duboko saosećaju sa bolom porodice preminulog mladića. Nijednog huligana na teritoriji Srbije ne vidimo kao člana našeg društva, stidimo ih se i svim silama ćemo se boriti da budu najstrože kažnjeni, kako se ovakve katastrofe nikada više ne bi ponovile", stoji u saopštenju.

G17 Plus ističe da su svi građani Francuske, kao i građani bilo koje druge države, dobrodošli i da će ih Srbija uvek primiti kao prijatelje.

Liberalno demokratska partija poziva građane, organizacije, stranke, institucije i gradske funkcionere da se pridruže šestnji pod motom "Stop nasilju", koja je najavjena za četvrtak, 1. oktobar.

"Ovo je poslednja prilika da, izražavajući saosećanje i pokazujući snagu, pomognemo sebi i pošaljemo poruku da ćemo učiniti sve da od Srbije napravimo mesto za normalan život oslobođen bezumnog i bezrazložnog nasilja prema građankama i građanima Srbije, ali i svim ljudima koji dolaze u Beograd", poručio je LDP.

Demokratska stranka Srbije najoštrije je osudila nasilje koje je dovelo do smrti francuskog navijača Brisa Tatona.

"Državni organi moraju striktno sprovoditi zakone i primeniti najoštrije kazne za počinioce tog strašnog zločina", kazao je portparol DSS-a Andreja Mladenović.

On je dodao da se DSS zalaže za poštovanje Ustava i zakona i dodao da država mora jasno da reaguje na nasilje koje se dešava i da mora da preduzme sve one mere koje može, da do takvog nasilja više nikada ne dođe.

Saučešće SPC

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je danas u ime srpskog patrijarha Pavla, Srpske pravoslavne crkve i svoje lično, naijskrenije saučešće ambasadoru Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teralu povodom smrti francuskog državljanina Borisa Tatona.

"Duboko žalimo zbog nasilja izvršenog nad Vašim državljaninom Brisom Tatonom koje se dogodilo u našem gradu i koje je dovelo do smrti ovog mladog čoveka", istakao je mitropolit Amfilohije a prenosi Informativna služba SPC-a.

Srpski pokret obnove će pokrenuti inicijativu da se u Beogradu podigne spomen obeležje Brisu Tatonu koga su ubili huligani u centru Beograda.

U saopštenju se navodi će SPO nadležnim organima podneti inicijativu za spomen obeležje koje će opominjati da se "takav zločin više nikada ne ponovi".

Dodaje se i da je predsednik SPO Vuk Drašković uputio telegram saučešća porodici Brisa Tatona i ambasadoru Francuske u Beogradu Žan Fransoa Teralu.

"U ime Srpskog pokreta obnove, i u svoje ime, izražavamo Vam najdublje saučešće zbog smrti Brisa Tatona, nevine žrtve obesnih huligana u Beogradu. Molimo Vas da izraze saučešća i osude zločina prenesete porodici preminulog mladića," navodi se u telegramu Draškovića.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je, povodom smrti Francuza Brisa Tatona, da su "državni organi odgovorni za taj događaj, jer od 5. oktobra zloupotrebljavaju navijače".

Todorović je rekao da se u Srbiji "kada su u pitanju navijačke grupe ne primenjuje zakon".

"Treba primenjivati zakone. U Srbiji postoje dvostruki aršini i zakoni se primenjuju selektivno", rekao je Todorović i podsetio da još nisu kažnjeni odgovorni za smrt Ranka Panića na mitingu Srpske radikalne stranke u Beogradu, 29. jula 2008.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Beogradu u sredu Dan žalosti

Izvor: NaDlanu.com, 29.Sep.2009

BEOGRAD, 29. septembra 2009. (Beta) - U Beogradu će u sredu biti Dan žalosti povodom smrti francuskog građana Brisa Tatona, kojeg je 17. septembra u centru Beograda pretukla grupa huligana, saopšteno je iz Gradske uprave. Dan žalosti na teritoriji Beograda proglasio je gradonačelnik Dragan Đilas....

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.