Roditelji Tatonovih ubica traže novo suđenje

Izvor: Glas javnosti, 28.Nov.2012, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji Tatonovih ubica traže novo suđenje

BEOGRAD - Roditelji osuđenih za učešće u ubistvu francuskog državljanina Brisa Tatona u Beogradu, u septembru 2009. godine danas su mirno protestovali ispred Apelacionog suda tražeći ponavljanje krivičnog postupka i pravično suđenje.

Okupljeni - njih dvadesetak - nosili su transparente "Hoćemo pravdu", "Umrla je pravna država", "Zašto sud ignoriše svedoke", "Šta je sa preispitivanjem istražnog postupka"...
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Tokom protesta, ispred zgrade Apelacionog suda koji treba da odluči o žalbi advokata osuđenih koji traže ponavljanje postupka, saobraćaj se neometano odvijao, a skup je preventivno obezbeđivalo nekoliko policajaca.

Roditelji osuđenih ukazali su i na, po njima niz nepravilnosti u postupku, među kojima je i zašto nema najznačajnjih snimaka iz kafića sa platoa na Obilićevom vencu, zašto je u policiji vršen pritisak na osumnjičene da potvrde nešto što nije istina i da promene iskaze...

Žarko Puzigađa, otac osuđenog Dejana Puzigaće, izjavio je novinarima da je sud izrekao drakonske kazne mimo dokaza i da nisu uzete u obzir izjave svedoka.

On je naveo i da su se roditelji okupili ispred zgrade Apelaciong suda kako bi skrenuli pažnju na, kako je rekao, nepravednu presudu i kako bi se došlo do pravde.

Puzigaća je rekao i da se izrečenom presudom okrivljenimja vrši "drzavno nasilja nad našom decom" i da zato traže da postupak vrati u prvobitno stanje.

Pravni zastupnik Dejana Puzigađe, advokat Svetozar Vujačić je rekao da se u kompletnom slučaju radi o "neviđenom pravnom skandalu" do koga je došlo iz političkih razloga bivše vlasti.

Vujačić smatra i da je bivša vlast unapred, kroz medije izrekla kazne osuđenim pri čemu je, kako kaže, "skrivana istina", a sud nije utvrdio činjenično stanje.

On je ukazao da je sporno i to što po presudi "Bris Taton je lišen života 17. septembra 2009. i da je, posle hirurške intervenicije u Urgentnom centru u Beogradu preminuo 12 dana kasnije, 29. septembra 2009. godine".

"Kako je moguće da lice, koje je lišeno života 17. septembra 2009, premine 29. septembra 2009", naveo je Vujačić.

Branioci osuđenih za učešće u Tatonovom ubistvu podneli su, krajem oktobra Apelacionom sudu žalbu na odluku kojom je odbačen njihov zahtev za ponavljanje krivičnog postupka

Advokati osuđenih prethodno su, 30. avgusta Višem sudu u Beogradu podneli zahtev za ponavljanje postupka sa izjavom očevica tuče na Obilićevom vencu posle koje je Taton preminuo - penzionisanog policajca Dragana Crepulje.

Crepulja, koji tokom pravosnažno okončanog postupka nije svedočio, u izjavi priloženoj sudu uz zahtev za ponavljanje postupka tvrdio je da Taton nije bačen sa ograde zida od četiri metra, već je sam pao.

Krivično vanpretresno veće tog suda je 9. oktobra odbacilo taj zahtev, navodeći da, s obzirom na sve dokaze izvedene tokom procesa, saslušanje novog svedoka "nije dokaz koji bi sam za sebe ili u vezi sa ranijim dokazima mogao da dovede do oslobađanja lica koje je osuđeno ili do njegove blaže osude po blažem zakonu".

Apelacioni sud u Beogradu krajem januara prepolovio je kazne osuđenima preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.

Optuženi su, prema presudi, tokom masovne tuče, opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima.

Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Ustavni sud Srbije odbacio je i ustavnu žalbu branilaca osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača, jer je utvrdio da u toku krivičnog postupka okrivljenima nije povređeno pravo na pravično suđenje.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Roditelji osuđenih za ubistvo Tatona traže pravično suđenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2012

BEOGRAD -..Roditelji osuđenih za učešće u ubistvu francuskog državljanina Brisa Tatona u Beogradu, u septembru 2009. godine danas su mirno protestovali ispred Apelacionog suda tražeći ponavljanje krivičnog postupka i pravično suđenje...Okupljeni - njih dvadesetak - nosili su transparente "Hoćemo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.