Presuda za Tatona postavila standarde pravosuđu

Izvor: S media, 27.Jan.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda za Tatona postavila standarde pravosuđu

Izricanje presude optuženima za ubistvo Tatona pozdravljeno od strane Francuske i domaće stručne javnosti. Izvršni direktor JUKOM-a Milan Antonijević za S media portal kaže da je ovo pokazatelj završetka reforme pravosuđa. Branioci najavljuju žalbe Vrhovnom sudu.

Optuženi za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona osuđeni su pre nekoliko dana na ukupno 240 godina zatvora, čime je ovaj važan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sudski proces, dobio svoj epilog- bar za sada. I dok je u stručnoj javnosti visina ovih kazni pozitivno dočekana, branioci osuđenih najavljuju žalbe sudu, sa kojima bi kako poručuju mogli otići i do Strazbura i Evropskog suda za ljudska prava. Srpsko pravosuđe moglo bi na trenutak da odahne, jer je Francuska zadovoljna visinom izrečenih kazni. Ipak, to nameće pitanje, da li će donošenje ovakvih strogih kazni postati praksa u domaćem pravosuđu ili je takav potez samo reakcija na „slučaj stranog državljanina“?

Navijači dobili 240 godina za ubistvo Tatona

Izvršni direktor Komiteta za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević za S media portal kaže da je rešavanje ovog slučaja pokazatelj da je reforma pravosuđa završena.

-Mi ćemo tek kasnije u sličnim predmetima koji se vode u Srbiji, videti da li je to pokazatelj promene sudske prakse, koje će dovesti do toga da u jednom kratkom roku imamo jedno ovako kompleksno suđenje, koje je završeno i da sa druge strane imamo kazne koje su daleko od minimuma koje predviđa zakon. Mislim da je dobro da kaznena politika bude adekvatna krivičnim delima. Nisu retki slučajevi da su za teška krivična dela izricane kazne, koje praktično mogu da stimulišu počinioce da ta dela ponove. Zato mislim da će sada mediji, stručna javnost i nevladine organizacije moći da vrše pritisak na pravosuđe da pruža slične rezultate u sličnim slučajevima.

Sine, zar da ti život prođe iza rešetaka?

Antonijević se nada da ovo nije bila samo „pokazna vežba“ zbog pritiska i medija i međunarodne javnosti, već „standard koji smo uveli u domaće pravosuđe“.

Kako kaže naš sagovornik, po komentarima građana na visinu presude, vidi se da je građanima jasno da je neophodno imati ovakvu kaznenu politiku i u kratkom roku rešavati ovakve postupke.

- Građani su shvatili da je borba protiv nasilja nešto što će poboljšati kvalitet života svih nas. Zbog mladih ljudi koji izlaze na ulice, idu na utakmice , neophodno je napraviti razliku između onih koji prate sportske utakmice iz jednog plemenitog cilja i onih koji idu tamo da bi izazivali nasilje i mržnu prema onima koji su različiti. Država je dugo tolerisala takvo ponašanje, tužilaštva su ostajala nema, ali to nije način ako želite da se bavite problemom smanjena nasilja, kriminala, smanjenja broja dece koja u nekom ranom dobu ulaze u kriminal i tu ostaju do ovakvih kazni, zaključuje izršni direktor JUKOM-a.

Francuska pozdravlja presudu

Suđenje za ubistvo Brisa Tatona trajalo je sedam meseci i za to vreme saslušano je petnaestak svedoka i izveden veliki broj dokaza.

Djordje Prelić i Dejan Puzigaća, koji su u bekstvu osuđeni su na po 35, odnosno 32 godine zatvora. Na po 30 godina osuđeni su Ljubomir Marković i Ivan Grković. Na po 14 godina osudjeni su Vladan Suvajac, Jovan Karbić, Milan Vujović, Branimir Četnik. Po 12 godina zatvora dobili su Dragan Tomasović, Stefan Veličković, Milan Tarlać i Bojan Matijević.Za učešće u tuči na pet godina osuđen je Stepa Petrović, a Dejan Stanković za isto delo na četiri godine zatvora.

Vladimir Bošković, osumnjičen da je pomagao huliganima posle napada, osuđen na osam meseci uslovno. Bošković je, inače, jedini koji se branio sa slobode.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske izrazilo je zadovoljstvo presudom za ubistvo Tatona u Beogradu.

Jelena Kostadinović

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.