Preminuo Taton Bris

Izvor: RTS, 29.Sep.2009, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Taton Bris

Francuski državljanin Bris Taton, koga je 17. septembra prebila grupa huligana u Beogradu, preminuo je danas. Tadić: Država će najžešće reagovati. Dačić: Počinioci moraju biti najstrože kažnjeni. Jeremić: Smrt Tatona potresla Srbiju i njene građane. Republički javni tužilac Radovanović: Napadači će odgovarati za krivično delo teškog ubistva. U sredu Dan žalosti u Beogradu.

Francuski državljanin Bris Taton (28), koji je nedavno teško povređen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Obilićevom vencu u centru Beograda, umro je jutros u 10 časova na Klinici za kardiovaskularne bolesti beogradskog Kliničkog centra, potvrdio je za RTS portparol te ustanove Drago Jovanović.

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je saučešće porodici Brisa Tatona. Tadić je u Ljubljani izjavio da će država Srbija povodom smrti Tatona "najžešće reagovati".

Predsednik Srbije je poručio da to važi i za sve grupacije koje su proteklih dana promovisale nasilje.

Saučešće povodom smrti uputio je i premijer Mirko Cvetković, koji očekuje "najstrože kazne za počinioce zločina". "Oštro osuđujem svako nasilje, a državni organi će obezbediti sigurnost za sve u Srbiji", naveo je Cvetković.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, povodom smrti državljanina Francuske Brisa Tatona, proglasio je sredu, 30. septembar, za Dan žalosti u Beogradu.

Taton je u preminuo kada je, zbog teškog moždanog oštećenja nastupilo popuštanje vitalnih funkcija, saopšteno je jutros iz Kliničkog centra.

Francuska ministarka sporta Rama Jad izjavila je da je "Taton umro u Beogradu kao žrtva brutalne agresije od posledica divljačkih udaraca koji su mu naneti", javlja dopisnik RTS-a iz Pariza Ana Otašević.

Ministarka je izjavila saučešće porodici i rekla "da ovaj tragičan događaj, zbog kojeg je u žalosti čitava fudbalska Evropa, neće ostati nekažnjen".

Rama Jad pozvala je da se "počinioci ubistva najstrože kazne i podržala napore srpskih vlasti, kako ovaj zločin ne bi ostao nekažnjen".

Jad je najavila i da će sa čelnicima UEFA razgovarati o načinima efikasnije "zaštite fudbala od zla koje ga izjeda", aludirajući na nasilje navijača, preneli su francuski mediji.

"Ništa, međutim, neće popraviti ono što je učinjeno", rekla je Rama Jad i odala poštu Brisu Tatonu, "mladom strastvenom navijaču čiji je život divljački i nepravedno" prekinut.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić pozvao je danas telefonom ministra inostranih poslova Francuske Bernara Kušnera i preneo najdubljenje žaljenje zbog smrti francuskog državljanina Brisa Tatona.

Ministar Jeremić je uputio izraze saučešća porodici Taton i francuskim vlastima, naglasivši da je vest o smrti Brisa Tatona podjednako potresla Srbiju i njene građane.

Ministar Jeremić je osudio svaku vrstu nasilja i ponovio da je Srbija uvek bila gostoljubiva zemlja, kao i da će vlasti u Beogradu učiniti sve da ovakva tragedija više nikada ne bude slika naše zemlje u svetu.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske izrazilo je duboko žaljenje i tugu zbog smrti svog državljanina Brisa Tatona u Beogradu i ponovo zatražilo od srpskih vlasti da sve odgovorne brzo izvedu pred lice pravde.

"Zahvaljujemo srpskim vlastima i svim građanima Srbije za izraze žaljenja, saosećanja i podrške posle tog napada koji se ne može okvalifikovati, a čije su žrtve bili Bris Taton i drugi mladi navijači fudbalskog kluba "Tuluz", 17. septembra u Beogradu", saopštio je portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je, takođe, zahvalilo Kliničkom centru Srbije zbog požrtvovanosti lekarskih ekipa koje su brinule o francuskom mladiću.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici Brisa Tatona.

"Do poslednjeg trenutka smo se nadali da će Bris i njegova mladost pobediti. Utoliko je potresnija vest o njegovoj smrti koju su građani Srbije primili sa velikim žaljenjem", istakao je ministar Dačić.

I ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković uputila je telegrame saučešća roditeljima Brisa Tatona, francuskoj ambasadi, ministarstvu sporta Francuske i fudbalskom klubu Tuluz.

"Tragična smrt Brisa Tatona potresla je celokupnu srpsku javnost. Došao je kao naš gost, a odlazi na najtragičniji način. Taj užasan događaj još jednom potvrđuje da je huliganima sport samo izgovor za nasilje i da takvo ponašanje ima posledice po sve, pre svega po sport, a zatim i po stvaranje slike o Srbiji", rekla je ministarka.

Saučešće francuskom ambasadoru Fransoa Teralu i porodici Tatona uputio je i potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

"Učinićemo sve da počinioce ovog gnusnog zločina, nad kojim se zgražava čitava Srbija, budu rigorozno kažnjeni", poručio je Đelić.

"Duboko žalimo zbog nasilja izvršenog nad Vašim državljaninom Brisom Tatonom koje se dogodilo u našem gradu i koje je dovelo do smrti ovog mladog čoveka. U ime Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Pavla i u svoje ime kao i u ime sve punoće Srpske crkve, izražavam najiskrenije saučešće u bolu Brisove porodice, njegovih prijatelja, francuskih

građana i svih onih koji su ga poznavali", poručio je francuskom ambasadoru u Beogradu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Jad je dodala da je "sada trenutak da se bude sabran, a da će već sutra biti trenutak za borbu protiv sportskih zločinaca".

Francuska ministarka je najavila da će obići porodicu ubijenog mladića, a da će 4. oktobra biti sa "sportskom porodicom" Tuluza čiji je navijač bio Taton, kada taj fudbalski klub igra sa Lorijenom.

Dačić: Najstrože kazne

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić oštro je osudio ubistvo Brisa Tatona i rekao da je reč o tragičanom događaju, koji mora da ujedini u osudi čitavu državu i narod.

"Ovo je ne samo ubistvo već i narušavanje ugleda našeg naroda i države, i baš zbog toga počinioci ovog zločina moraju biti najstrože kažnjeni", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Dačić je rekao da je država Srbija učinila sve što je mogla kada je u pitanju francuski državljanin, i da je bio formiran poseban konzilijum lekara kako bi se sanirale posledice napada.

Ministar policije je dodao da se telefonom juče čuo sa francuskom ministarkom sporta Ramom Jad.

Dačić je takođe rekao da je ubistvo francuskog državljanina apsolutno suprotno srpskoj tradiciji.

Radovanović: Zaprećena kazna do 40 godina zatvora 

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović izjavio je da će napadači na francuskog državljanina Brisa Tatona odgovarati za krivično delo teškog ubistva.

"Ovo krivično delo sada dobija svoj teži oblik jer je to sada već izvršeno krivično delo teškog ubistva, a ne ubistvo u pokušaju", rekao je Radovanović agenciji Beta i dodao da je za teško ubistvo predviđena kazna do 40 godina zatvora.

Radovanović je rekao da "nije reč samo o navijačkim grupama koje prave povremene izgrede, već da su u pitanju pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, i to moram otvoreno da kažem".

"Mi moramo zajedno sa ostalim državnim organima da prikupimo dokaze kako bi sprečili i zabranili njihovo delovanje, a onaj represivni deo vezan za počinjeno krivično delo, to će naravno biti onaj klasični put procesuiranja", dodao je Radovanović.

Slobodan Radovanović je podsetio da je država već preduzela mere protiv počinilaca tog krivičnog dela i da se vodi krivični postupak protiv njih.

Upitan na osnovu čega će se utvrditi mogućnost za zabranu navijačkih grupa i ko radi na tome, Radovanović je rekao da to radi Tužilaštvo.

"Lično sam zatražio od predstavnika MUP-a da mi dostave sve podatke iz kojih proističe njihova nasilnička orijentacija i na kraju da se vidi da to nema nikakve veze sa sportom, da oni koriste prefiks navijača ali da to nikako ne treba dovoditi u vezu sa sportskim navijanjem, treba dovesti u vezu sa pripadnošću organizovanim kriminalnim grupama", rekao je Radovanović.

Portparolka Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić izjavila je Tanjugu da je Sud naložio da se izvrši obdukcija tela francuskog državljanina Brisa Tatona.

Marković: Policija će zaštiti sve građane

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dragan Marković izrazio je duboko žaljenje zbog smrti francuskog državljanina, koga su u centru Beograda nedavno pretukli huligani, navodeći da će policija učiniti sve da zaštiti naše i strane građane.

Marković je rekao novinarima da je Beograd bezbedan grad, a da su senku na rad policije ostavila tri nedavna napada na strane državljane.

"Svi mogu da dođu u Srbiju koja je bezbedna. Radićemo da se ovakve stvari više ne događaju", rekao je Marković.

Francuza Tatona je teško pretukla grupa huligana 17. septembra, neposredno pred početak fudbalske utakmice Partizan -Tuluz u bašti kafića "Ajriš pab" na Obilićevom vencu.

Tatonu je 18. septembra operisana grudna aorta, a sutradan je ponovo intervenisano zbog krvarenja i intervencija na mozgu.

Policija je dva dana posle napada uhapsila 10 osoba osumnjičenih za napad, od kojih jedan ima 27, a ostali između 18 i 22 godine.

Uhapšeni su Stefan V. (1988) iz Beograda, Milan T. (1991) iz Beograda, Dragan T. (1989) iz Beograda, Bojan M. (1990) iz Batajnice, Jovan K. (1991) iz Beograda.

Uhapšeni su i: Branimir Č. (1987) iz Nove Pazove, Vladan S. (1988) iz Nove Pazove, Milan V. (1990) iz Pančeva, Vladimir B. (1991) iz Sremčice i Ivan G. (1982) iz Sremčice.

Desetorici osumnjičenih za brutalan i svirep napad na francuske turiste određen je pritvor do 30 dana zbog sumnje da su izvršili krivično delo teško ubistvo u pokušaju, dok je jedan osumnjičeni pušten da se brani sa slobode.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske zatražilo je ranije od vlasti u Srbiji da brzo rasvetle napad na francuskog državljanina, kao i da odgovorni za to nasilje budu što pre izvedeni pred lice pravde.

Décès de Brice Taton

Le citoyen français Brice Taton agressé le 17 septembre par un groupe de hooligans au centre de Belgrade est décédé mardi à Belgrade. Le Président serbe Boris Tadic a promis une réaction résolue de l'état alors que le ministre serbe de l'intérieur Ivica Dacic a parlé de la « punition la plus sévère possible » pour les auteurs de l'agression. Le ministre serbe des affaires étrangères Vuk Jeremic a dit que la nouvelle a ébranlé la Serbie et ses citoyens. Les agresseurs répondront pour le délit pénal d'assassinat, a annoncé le Procureur de Serbie Slobodan Radovanovic. Le mercredi 30 septembre a été proclamée journée de deuil dans la capitale serbe.

Le citoyen français Brice Taton (28), grièvement blessé récemment au centre de Belgrade est décédé mardi à dix heures au service de cardiologie du Centre clinique de Belgrade, a confirmé pour la Radio Télévision de Serbie le porte-parole de l'établissement Drago Jovanovic.

Brice Taton est décédé suite à l'affaiblissement de toutes ses fonctions vitales causé par des blessures irréversibles au cerveau.

Le Français a été brutalement agressé par un groupe de hooligans le 17 septembre en marge d'un match entre le Partisan de Belgrade et Toulouse sur la terrasse de l' « Irish Pub » au centre de Belgrade.

Le président serbe Boris Tadic a adressé ses condoléances à la famille du défunt. Il a promis « la réaction la plus dure » à l'encontre des agresseurs aussi bien qu'à l'encontre de tous les groupes qui ont récemment promu la violence.

Les condoléances ont également été adressées par le premier ministre serbe Mirko Cvetkovic qui espère « les sanctions les plus sévères » à l'encontre des auteurs du crime.

Le maire de Belgrade Dragan Djilas a déclaré le mercredi 30 septembre journée de deuil dans la capitale serbe.

Le ministre serbe des affaires étrangères Vuk Jeremic a exprimé ses plus profondes condoléances à son homologue français Bernard Kouchner.

Jeremic a adressé ses condoléances à la famille du défunt aussi bien qu'aux autorités françaises en ajoutant que la nouvelle tragique a ébranlé pareillement la Serbie et ses citoyens.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuz kritično

Izvor: RTV Pink, 28.Sep.2009, 18:50

Pogoršano stanje povređenog francuskog državljanina . . . Stanje francuskog državljanina Tatona Brisa, koji je teško povređen u centru Beograda 17. septembra se pogoršalo, saopštio je danas konzilijum lekara Kliničkog centra Srbije. .

Nastavak na RTV Pink...

Francuz u teškom stanju

Izvor: Glas javnosti, 29.Sep.2009

BEOGRAD - Zdravstveno stanje Francuza Brisa Tatona, koga su huligani nedavno napali u centru Beograda, teško je, uz gubitak moždane funkcije, saopštio je juče konzilijum lekara Kliničkog centra Srbije. „Stanje bolesnika je teško, sa gubitkom moždane funkcije i progresivnim popuštanjem funkcija...

Nastavak na Glas javnosti...

Reagovanja zbog smrti Tatona

Izvor: RTV Pink, 29.Sep.2009

Srbija će učiniti sve da počinioci budu kažnjeni . . . Francuski državljanin Bris Taton, koga je 17. septembra brutalno prebila grupa huligana u centru Beograda, danas je preminuo u Kliničkom centru Srbije, a predsednik Republike, državni organi i zvaničnici i političke stranke, uz saučešće,...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.