Prave kazne tek posle žalbi

Izvor: Press, 26.Jan.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prave kazne tek posle žalbi

Drugostepeni sud će imati mnogo posla, s obzirom na to da ovom presudom nije razjašnjeno učešće svih osuđenih u tuči i ubistvu Brisa Tatona, smatra većina pravnika i advokata Presuda kojom je 15 navijača osuđeno na ukupno 240 godina zatvora zbog ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona i nasilničkog ponašanja izazvala je u javnosti krajnje oprečne reakcije. Dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << branioci osuđenih tvrde da su kazne previsoke i da presuda ne počiva na dokazima, građani uglavom osuđuju nasilje navijača, ali su takođe podeljeni kada je reč o visini kazni koje je sud prekjuče izrekao.Obrazlažući presudu, sudija Mirjana Ilić je istakla da je sud utvrdio da su osuđeni „kao saizvršioci počinili teško ubistvo jer su 17. septembra u Beogradu na Obilićevom vencu, svesni svoga dela i njegove protivpravnosti, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju ubili Tatona". Ipak, mnogi pravnici smatraju da će posle žalbi branilaca drugostepeni sud imati puno posla, naročito kada je reč o kvalifikaciji krivičnog dela i visini kazne.
Bivši tužilac Zoran Jakovljević, sada advokat, izjavio je da je u situaciji kada se pribegne drakonskim kaznama jasno da je to pokušaj da država sačuva obraz.
- Visina kazne ukazuje na nemogućnost države da se suoči sa problemom navijačkog nasilja. Pitam zašto organi bezbednosti nisu reagovali preventivno i sprečili da se tragedija dogodi. Koliko sam čuo, osobe koje su učestvovale u tuči nisu nepoznate policiji - rekao je Jakovljević.
Nije svačija krivica ista
On dodaje da je očekivao strogu kaznu za navijače i da ona ukazuje na nezrelost srpskog pravosuđa.
- Ovo je očit primer da je pravosuđe potpalo pod uticaj izvršne vlasti. Ponovo smo se pokazali većim katolicima od pape - rekao je naš sagovornik.
Advokat Dragoslav Ćetković ističe da je dobro što je tužilaštvo pokrenulo jedan ovakav postupak i što je suđenje relativno brzo okončano. Međutim, on napominje da će posle žalbi Apelacioni sud imati puno posla.
- Prema onome što se na prvi pogled može zapaziti, izgleda nelogično da je kod svih 12 navijača postojao isti umišljaj. Odgovornost svih učesnika ovog tragičnog događaja, kako se čini, nije jednaka, što ukazuje da bi je trebalo individualizovati - objašnjava Ćetković, i naglašava da nasilje, naravno, mora biti oštro sankcionisano, ali i da se učešće svakog navijača u napadu na Tatona mora potpuno razjasniti.
Advokat Tihomir Konstantinović smatra da je postupak bio delikatan i komplikovan.
- Teško je utvrditi kakvo je bilo individualno učešće svakog pojedinog navijača u nasilnom napadu. Smatram da su kazne koje su izrečene saizvršiocima u ovom slučaju primerene, ali se može dogoditi da one posle žalbi branilaca budu nešto manje. Ipak, smatram da neće biti značajno smanjene - rekao je Konstantinović.
Nema neophodnog uslova
Advokat i bivši tužilac Saša Milosavljević kaže da je sama činjenica da je većina optuženih osuđena za ubistvo gotovo neverovatna, jer je za ubistvo neophodan uslov, odnosno želja i pristajanje na posledice.
- Ako je ovo želja države da se obračuna sa nasilnicima, to je u redu, ali pravno je nasilje ugurati ovaj slučaj u krivično delo koje propisuje tako visoke kazne, jer postoje neka krivična dela koja bliže tretiraju posledice i događaj koji se odigrao na Obilićevom vencu - kaže Milosavljević, i dodaje da su izrečene kazne znatno iznad uobičajene sudske prakse koja je do sada važila za ovakva dela.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.