Izvor: Radio 021, 30.Maj.2020, 08:22

Povećana kazna Dejanu Puzigaći za učešće u ubistvu Brisa Tatona

Apelacioni sud u Beogradu povećao je za godinu dana kaznu Dejanu Puzigaći, s monaškim imenom Sava, i pravosnažno ga osudio na 13 godina zatvora jer je učestvovao u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine.

Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je Puzigaća, na ponovljenom suđenju, koje mu je odobreno nakon hapšenja posle višegodišnjeg bekstva, bio osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog dela teško >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ubistvo u saizvršilaštvu.

Apelacioni sud je usvojio žalbu tužioca jer smatra da je prvostepeni sud dao prevelik značaj olakšavajućim okolnostima za Puzigaću s obzirom na njegovu ulogu u organizovanju sukoba s navijačima francuskog FK "Tuluz" u centru Beograda, objavljeno je na sajtu suda.

Nakon nekoliko suđenja i ukidanja prvostepene presude, Apelacioni sud sada doneo je konačnu - pravosnažnu presudu, pa je osuđen i poslednji optuženi.

U prvom postupku, koji je vođen protiv više izgrednika, dok je Puzigaća bio u bekstvu, on je prvostepenom presudom bio osuđen na 32 godine zatvora, ali mu je kazna odlukom Apelacionog suda 2012. godine bila smanjena na 14 godina.

Puzigaća se nalazi u zatvoru od izručenja iz Grčke, gde je uhapšen nakon višegodišnjeg bekstva. Nakon izručenja, njemu je dozvoljeno ponavljanje krivičnog postupka, odnosno novo suđenje sa pravom žalbe.

Tokom skrivanja, Puzigaća se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu, pa se na suđenjima pojavljivao u monaškoj odori.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda, pored ostalog se navodi da je Prvostepeni sud od olakšavajućih okolnosti za okrivljenog cenio njegove lične prilike, činjenicu da se zamonašio, da je poslednjih godina živeo monaškim životom, da ima porodicu, njegovo korektno držanje pred sudom, dok je od otežavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio njegovu raniju osuđivanost.

"Međutim, osnovano se žalbenim navodima tužioca ukazuje da je prvostepeni sud dao prenaglašen značaj olakšavajućim okolnostima, dok sa druge strane nije u dovoljnoj meri cenio otežavajuće okolnosti koje se tiču izvršenog krivičnog dela, odnosno da je izvršenjem krivičnog dela lišen života pri bezobzirnom i nasilničkom ponašanju Bris Taton, francuski državljanin, koji okrivljene nije ni poznavao, niti je dao bilo kakvog povoda za napad", navodi sud.

Takođe, sud dodaje da su istom prilikom još tri napadnute osobe zadobile lake telesne povrede i da je drskim i bezobzirnim ponašanjem u centru grada ugroženo spokojstvo građana i teže remećen javni red i mir, kao i da je prilikom izvršenja krivičnog dela pokazana jedna bezosećajnost, bezkrupuloznost i surovost.

"Imajući u vidu sve navedeno, Apelacioni sud je, posebno ceneći ulogu samog okrivljenog u organizovanju ovog sukoba, prvostepenu presudu preinačio i Puzigaću osudio na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina", piše u presudi.

Taton je teško povređen u tuči navijača Partizana i Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine, a 11 dana kasnije je preminuo u bolnici.

Na početku ponovljenog suđenja u aprilu 2017, Puzigaća je negirao učešće u tuči, tvrdeći da uopšte nije bio na Obilićevom vencu u vreme nereda i tuče navijača.

U slučaju ubistva Tatona, Đorđe Prelić, koji je takođe u odsustvu bio osuđen na 15 godina zatvora, 2018. godine je novom presudom pravosnažno osuđen na 10 godina. On je pet godina bio u bekstvu do hapšenja u Španiji koja ga je izručila Srbiji 2014.

Osim Puzigaće i Prelića, ostalih 12 optuženih za ubistvo Tatona su osuđeni na zatvorske kazne i već su pušteni iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali kazne.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Bris Taton

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.