Izvor: Politika, 14.Okt.2012, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđeni za ubistvo Tatona sumnjaju u Viši sud u Beogradu

Odbrana osuđenih za učešće u ubistvu francuskog državljanina Brisa Tatona 2008. podnela je zahtev Apelacionom sudu u Beogradu da bilo koji sud u Srbiji osim Višeg suda u Beogradu odluči o zahtevu za ponavljanje postupka, jer sumnja da beogradski sud opstruiše taj proces.

Branilac jednog od pravosnažno osuđenih Svetozar Vujačić rekao je Tanjugu da krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu ni posle 45 dana nije odlučilo o zahtevu odbrane za ponavljanje postupka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji mu je podnet 30. avgusta, a napisan je na svega dve strane. Vujačić tvrdi da je Viši sud pristrasan, jer je prvostepenu presudu za ubistvo Tatona donela tadašnja sudija u tom sudu Mirjana Ilić, koja je kasnije postala disciplinski tužilac u Visokom savetu sudstva, koji odlučuje o pokretanju postupka za razrešenje sudija.

Prema njegovim rečima, odbrana od Apelacionog suda traži da se odredi bilo koji drugi viši sud u Srbiji da odluči o zahtevu za ponavljanje postupka jer sumnja da će beogradski sud doneti pravičnu odluku.

Vujačić je ranije rekao Tanjugu da je zahtev za ponavljanje postupka napisan na dve strane, na jednoj je sam predlog, a na drugoj je izjava očevica tuče na Obilićevom vencu u kojoj je na smrt pretučen Taton, penzionisanog policajca Dragana Crepulje koji tokom prvog postupka nije svedočio. Crepulja, koji tvrdi da Taton nije bačen sa ograde zida od četiri metra, već da je sam pao, predlagan je za svedoka u drugostepenom postupku za ubistvo Tatona, ali Apelacioni sud nije to prihvatio.

Ukoliko tročlano vanraspravno sudsko veće tog suda usvoji zahtev, postupak će biti ponovljen u odnosu na svih 14 navijača „Partizana” koji su učestvovali u masovnoj tuči na Obilićevom vencu 17. septembra 2008. kada je na smrt pretučen Taton, navijač francuskog Tuluza.

Ponavljanje postupka se traži jer ni prvostepeni, Viši sud u Beogradu, niti Apelacioni nisu kao dokaz cenili Crepuljinu izjavu, kao ni transkript telefonskog poziva prolaznice, koja je Hitnoj pomoći prijavila da je Taton pao preko ograde, odnosno da nije bačen. Transkript razgovora dobili su, kako tvrde, od Hitne pomoći s potpisom direktora te ustanove.

Tanjug

objavljeno: 15.10.2012.
Pogledaj vesti o: Bris Taton

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.