Obilazak grada uz pratnju policije

Izvor: Blic, 06.Nov.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilazak grada uz pratnju policije

Jučerašnji gosti Beograda nikada ne bi pristali da ostanu bez Briža, ali je žalosno što nisu mogli biti bezbrižni. Belgijski navijači često su pominjali Brisa Tatona juče uveče u „Ajriš pabu" i pomen tragično stradalog mladog Francuza bio je jedino što je povremeno mračilo veselu, bučnu i raspevanu atmosferu.



Desetak policajaca ispred lokala i trojica u njemu bili su samo deo pratnje kojoj navijači Briža, čiji je tim sinoć igrao protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Partizana, nisu mogli da izmaknu ni na čas.

- Osećam se potpuno bezbednim zahvaljujući policiji, ali nije baš prijatno imati je stalno pored sebe. Danas smo obišli Kalemegdansku tvrđavu i Hram svetog Save i policajci su u svakom trenutku bili oko nas - pričao je dvadesetogodišnji Merks.

Pedesetak Belgijanaca i Belgijanki „okupiralo" je celo prizemlje paba u Ulici kneza Miloša i obično mirnu atmosferu lokala pretvorilo u žurku. Pevajući navijačke pesme i ne propuštajući čak ni hiljadu kilometara daleko od kuće da „bockaju" najveće rivale, briselski Anderleht, rado su pristajali da se druže uz poneku čašicu, na njihov račun, i da iskreno, bez kurtoaznog oduševljenja, pričaju o Beogradu i predstojećoj utakmici.

- Beograd mi deluje manje „evropski" nego Prag ili Sofija, recimo. Manje razvijeno, hoću da kažem. Ali dobro se provodimo. Kada god gostujemo, okupljamo se u irskim pabovima. Taj nam mentalitet odgovara - veselo je pričao Veren (28).

Dvadesetogodišnji Merks je zaista bio oduševljen Kalemegdanom, Hramom i cenama, ali je imao šta da zameri beogradskim ulicama.

- Sve je dvostruko ili trostruko jeftinije nego u Belgiji, ali mi vaš grad deluje pomalo opasno. Pogotovo njegov saobraćaj - pričao je mladi radnik iz Briža.

Opasnosti Beograda bile su, nažalost, tema o kojoj su svi Belgijanci želeli da pričaju, uključujući tu i momke koji su priznavali da ni sami nisu navijačka nevinašca. Hteli su da čuju sve o tragičnoj smrti Brisa Tatona i bivali šokirani saznanjem da je navijač Tuluza zaista pretučen na smrt dok je mirno sedeo u kafiću.

- Biću iskren. Svojevremeno sam proveo mesec dana u zatvoru zbog navijačke tuče. Momak koji sedi pored tebe takođe je osuđivan iz istog razloga. Ipak, ne mogu da verujem da su napadnuti ljudi koji su uživali u piću u centru grada i skandirali Srbiji - rekao je novinaru „Blica" jedan od vatrenijih belgijskih navijača.

Sa svetlije strane, među belgijskim gostima bilo je i onih koji su Beograd već zapamtili po dobrom. I oni su, ipak, imali neugodna zapažanja.

- Bio sam u Beogradu 1987. kada smo igrali protiv Crvene zvezde. Izgubili smo 3-1, ali u revanšu pobedili 4-0. Odlično smo se proveli. Znam šta se Beogradu dešavalo u međuvremenu, ali moram da kažem da mi je grad tada delovao veselije. Napredujete li ka boljem? - pitao je jedan od iskusnijih fanova Briža.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.