Nije prepoznao napadača na Tatona

Izvor: B92, Tanjug, 08.Nov.2010, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije prepoznao napadača na Tatona

Beograd -- Zaštićeni svedok A2 nije među opuženima prepoznao mladića koga je video u tuči u kojoj je smrtno povređen Bris Taton.

U nastavku suđenja on je promenio raniji iskaz, pravdajući to strahom da njegov identitet ne bude otkriven, ali je predsednica sudskog veća tu prethodnu izjavu pročitala.

Zaštićenio svedok A2 potpuno je zbunio sve prisutne u Sudnici 3 Palate pravde.

Odgovarajući na pitanja iz kabine sa tamnim staklima, izmenjenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glasom, on je rekao da je u trenutku napada na Brisa Tatona šetao Obilićevim vencem, da je video tuču i jednog mladića koji je krvave glave utrčao u kafe "Zuzus”.

Međutim, tada je sudija pročitala izjavu koju je ranije dao policiji u kojoj je izneo drugačije podatke:

- da je 17. septembra 2009. godine radio je kao konobar u "Zuzusu"

- da je radio u popodnevnoj smeni, u vreme napada na Brisa Tatona

- da su u "Zuzus” ušla dva mladića u crno-beloj garderobi, od kojih je jedan nosio kačket

- da je jednog od njih viđao u društvu navijača Partizana

- da su obojica otrčala u tuču

- da bi mogao da prepozna mladića bez kačketa

Međutim, danas zaštićeni svedok tvrdi da ne prepoznaje mladića sa kačketom, među 15 optuženih u ovom procesu.

Momčilo Bulatović, jedan od advokata odbrane, smatra da se na osnovu ovih informacija lako može utvrditi identitet zaštićenog svedoka.

Bulatović, koji je pred Haškim sudom branio neke optužene, kaže da je srpsko pravosuđe od te institucije moglo preuzeti princip po kome svi u sudnici znaju ko je zaštićeni svedok.

”Ali je svedok zaštićen od javnosti, imate distorziju glasa, izmenu lika, imate mere potpune zaštite, ne znate ko je to, ali ga vi u sudnici potpuno vidite, vidi ga sudsko veće, vidi ga tužilac, okrivljeni i to je to”, navodi on.

"Ali oni su zaštićeni i zna se ko ga je video i tako je povećana odgovornost, ako bilo šta procuri, onda se zna ko je", kaže Bulatović.

Sudija Mirjana Ilić je na suđenju rekla da nije pročitala ime i osnovne podatke o svedoku, pa da samim tim nije odala nejgov identitet. S tim se slaže i zastupnik porodice Taton, Slobodan Ružić.

”Ne, ne mislim da je otkriven. Prvo zbog toga što, ako je rečeno da se radi o licu koje je radilo u kafeu 'Zuzus’, ja sam siguran da su u tom kafeu radili brojni ljudi”, kaže on.

"Složićete se sa mnom, ne znam zbog čega bi ovaj svedok trebalo da se plaši", smatra Ružić.

Sledećeg dana suđenja za ubistvo Brisa Tatona video linkom će svedočiti dvojica Francuza koji su sa njim bili u Beogradu.

Podsetimo, Bris Taton je teško pretučen 17. septembra prošle godine, uoči utakmice Partizan-Tuluz, da bi 12 dana kasnije preminuo od posledica batina.

Optužnica tereti 14 navijača Partizana da su pretukli Tatona, a jednog da im je pomogao nakon incidenta. Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, koji se u optužnici navode kao organizatori prebijanja, i dalje su u bekstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.