Naš Bris je bio masakriran

Izvor: B92, 17.Jun.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Naš Bris je bio masakriran"

Beograd -- Roditelji ubijenog francuskog navijača Brisa Tatona, Suzan i Alan Taton, zatražili su da ubice njihovog sina budu kažnjene i da im plate odštetu.

U svedočenju pred Višim sudom u Beogradu na suđenju grupi od 14 optuženih za ubistvo Brisa Tatona, majka Suzan Taton rekla je da njen sin nije ubijen, nego masakriran.

Alan Taton je rekao da želi da ubice njegovog sina budu kažnjene jer su učinile neoprostivo delo i da ostaje pri odštetnom zahtevu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Bio je dobar sin i mladić pun života i ne mogu da zaboravim način na koji je umro", rekla je Suzan Taton.

Alan i Suzan Taton govorili su pred sudom kako su primili vest o napadu na njihovog sina, kao i šta su saznali od prijatelja Brisa Tatona o samom događaju.

Kako su rekli, njihovog pokojnog sina napalo dvadesetak ljudi s kapuljačama, da se sve desilo veoma brzo, kao i da preostali francuski navijači nisu mogli da mu pomognu.

Suzan Taton podsetila da je danas tačno 9 meseci od kako je njen sin, kako je rekla, masakriran, kao i da još uvek ne može da veruje da ga nema.

Moja reakcija kada sam videla optužene za ovo ubistvo je neverica, posebno što su neki jako mladi. Meni nije jasno da neko tako mlad i ko tako izgleda može da učini nešto tako strašno, kazala je Suzan.

Hteo sam da zahvalim srpskom narodu, i zvaničnicima i običnim građanima, svakome ko nam je pružio podrsku. U tako teškim trenucima to nam je bilo dragoceno, rekao jue Alan.

Advokati odbrane na sve načine pokušavali su da dobiju odgovor od roditelja Brisa Tatona, da li su tačni napisi koji su se pojavljivali u pojedinim medijima da je roditeljima nastradalog mladića iz vrha vlasti obećano da će optuženi za to delo dobiti najveće kazne. Predsednica sudskog veća Mirjana Ilić nije dozvolila takva pitanja, smatrajući ih uvredom za sud.

"Nije dobro da se neke stvari ne razjasne i ne izvedu na čistac jer će uvek ostati u vazduhu da u ovom postupku izvršna vlast ide izvan svojih okvira i ulazi u jednu zonu u koju ne bi smela da ulazi", kazao je Jugoslav Tintor, branilac prvooptuženog Ljubomira Markovića.

Iako na pitanje o navodnom obećanju izvršne vlasti u sudu nije mogla da se izjasni, Suzan Taton je na to pitanje odgovorila pred novinarima.

"Ne, niko nam ništa nije obećavao", kazala je ona.

Iako je bilo planirano da sud sasluša i očevice događaja, petoricu francuskih navijača i dva zaštićena svedoka, to će ipak uraditi drugog dana suđenja. Tom prilikom saslušaće se i dva dodatna svedoka odbrane, a radi se o još dvojici francuskih navijača, za koje Alan i Suzan taton da su očevici ubistva njihovog sina.

Podsetimo, Bris Taton je brutalno prebijen 17. septembra 2009. godine u bašti kafea na Obilićevom vencu, u centru Beograda, bejzbol palicama, šipkama i bakljama uoči utakmice fudbalskih klubova Partizan i Tuluz.

Državljanin Francuske je od povreda umro posle 12 dana u beogradskom Urgentnom centru.

Članovi grupe od 14 optuženih su okrivljeni za krivično delo teško ubistvo. Većina optuženih je u pritvoru, jedino su Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, koji su optuženi kao organizatori prebijanja, u bekstvu.

Iznoseći odbranu, skoro svi optuženi su negirali da su tukli mladića koji je nakon batinanja u bolnici preminuo. Prvi svedoci na suđenju za ubistvo Brisa Tatona koje počinje u 10 sati trebalo bi da budu roditelji nastradalog mladića.

Alan i Suzan Taton, koji zbog problema sa avio-saobraćajem nisu mogli da prisustvuju početku suđenja u aprilu, sada bi trebalo da se pojave pred članovima Višeg suda u Beogradu.

Advokat porodice Taton Slobodan Ružić je rekao pre suđenja da bi narednih dana trebalo da budu saslušani i francuski navijači koji su bili prisutni kada je Taton prebijen.

"Ovo je deo kada će danas roditelji dati svoj iskaz, zatim će biti saslušan zaštićeni svedok kada će javnost biti isključena, a u petak bi trebalo da budu saslušani i francuski navijači, njih pet bi trebalo doći", rekao je Ružić.

Prema optužnici, trojica huligana - Ljubomir Marković, Đorđe Prelić i Ivan Grković - organizovali su grupu koja je napala francuske navijače.

Oni su mobilnim telefonima pozvali ostale optužene i druge, za sada, nepoznate napadače da se nađu u Terazijskom parku. Tamo su ostalim navijačima razdeljene baklje, palice i hirurške maske.

Taton je brutalno prebijen bejzbol palicama, šipkama i bakljama, a zatim bačen niz stepenice, 17. septembra prošle godine, uoči utakmice fudbalskih klubova Partizan i Tuluz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.