Izostala strategija protiv nasilja?

Izvor: B92, 19.Jan.2011, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izostala strategija protiv nasilja?

Beograd -- Iako je država posle ubistva Brisa Tatona najavila odlučnu borbu protiv nasilja, izostali su konkretni potezi za rešavanje problema, naročito rad u školama.

Uoči izricanja presude huliganima osumnjičenim za ubistvo Tatona, ostaje otvoreno pitanje da li je i u kojoj meri država počela obračun s nasiljem.

Šesnaest meseci nakon ubistva Brisa Tatona u centru Beograda, u Srbiji se završava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suđenje huliganima osumnjičenim da su odgovorni za njegovu smrt. Prvostepena presuda biće saopštena u utorak.

Iako se suđenje za ubistvo Brisa Tatona smatra jednim od najefikasnijih u Srbiji, jer će presuda biti izrečena sedam meseci nakon početka suđenja, borba države sa nasiljem posustaje, kaže Borka Pavićević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Prema njenom mišljenju, ništa se nije promenilo u poslednjih 20 godina.

"Od ubistva Đinđića na dalje, od sahrane, pomislili smo da će se preduzeti jedno široko prevaspitanje javnosti, ali do toga ne dolazi. Predsednik je došao iz Ljubljane i rekao da je to kontinuitet zločina od 1991. Šta smo uradili na kontinuitetu zločina - to je pitanje", pita se Borka Pavićević.

Beograđani se slažu u anketi B92 sa ocenom da država nije učinila dovoljno na tom polju.

Pavićevićeva kaže da izvinjenje nacije zbog ubistva mladog Francuza nije dovoljno, kao i da cveće i sveće upaljene 29. septembra 2009, kada je Bris umro u bolnici, nisu dovoljni i da država mora da učini mnogo više. Ključ uspeha u borbi protiv nasilja je u radu s mladima, posebno u školama, smatra ona.

"Za Srbiju je izuzetno važno da procenat pismenosti ne opada, da se drugačije ali apsolutno drugačije vodi prosvetna taktika, a onda i kulturna taktika jer tu počinje i završava sve. Mi smo dobili nove nepismene koji će glasati i koji će se baviti novim formama neobrazovanja a iz toga prostiče nasilje, situacija je kranje dramatična", kaže ona.

Uprkos verovanju da Srbija nije izvukla pouku iz događaja od pre 16 meseci, sećanje na Brisa Tatona još uvek je u glavama Beograđana. U međuvremenu, mogla bi da izbledi jedino tabla koja je postavljena na mestu gde je mladi Francuz tragično nastradao.

Podsetimo, sa stepeništa na Obilićevom vencu, kako je utvrđeno na suđenju, Bris Taton je bačen u ponor dubok više od četiri metra. Od povreda zadobijenih tom prilikom, preminuo u bolnici 12 dana kasnije. Suđenje 14-orici huligana optuženim da su ubili Tatona završava se u utorak, kada će sud izreći prvostepenu presudu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.