Francuska: Kazniti zločin

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 29.Sep.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Kazniti zločin

Pariz -- Ministarstvo spoljnih poslova Francuske izrazilo je duboko žaljenje i tugu zbog smrti Brisa Tatona i zatražilo od srpskih vlasti da odgovorne brzo procesuiraju.

"Zahvaljujemo srpskim vlastima i svim građanima Srbije za izraze žaljenja, saosećanja i podrške posle tog napada koji se ne može okvalifikovati, a čije su žrtve bili Bris Taton i drugi mladi navijači fudbalskog kluba "Tuluz", 17. septembra u Beogradu", saopštio je portparol francuskog Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spoljnih poslova.

Ministarstvo je, takođe, zahvalilo Kliničkom centru Srbije zbog požrtvovanosti lekarskih ekipa koje su brinule o francuskom mladiću.

"Saznali smo, s dubokom tugom da je danas u Beogradu preminuo naš sunarodnik Bris Taton", saopštilo je ministarstvo navodeći da je smrt francuskog mladića izazvala snažne emocije u Francuskoj, pre svega u Tuluzu, Tatonovom rodnom gradu.

"Očekujemo da, u okviru istrage, srpske vlasti u potpunosti rasvetle sve okolnosti tog ubistva i da odgovorni brzo budu izvedeni pred lice pravde", istakao je portparol francuskog ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske izrazilo je iskreno saučešće porodici preminulog mladića i navelo da je uz nju, zajedno s francuskom ambasadom u Beogradu.

Platini žali zbog smrti Tatona

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini rekao je da žali zbog smrti Brisa Tatona.

"Ovo nije tužan dan samo za fudbalski klub Tuluz i francuski fudbal, već i za evropski fudbal. Smrt navijača, čiji je jedini zločin to što je otputovao u inostranstvo na utakmicu tima za koji navija, predstavlja tragediju i mi širom Evrope moramo nastaviti borbu protiv pojedinaca koji koriste fudbal za nasilje", poručio je predsednik UEFA.

"Verujemo da će srpski pravosudni organi sprovesti istragu do kraja i kazniti počinioce ovog strašnog zločina", naveo je Platini, kako se navodi na Internet stranici UEFA.

Francuska državna sekretarka za sport Rama Jad poručila je da ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona ne sme da ostane nekažnjeno.

"Ceo evropski fudbal je u žalosti zbog ovog tragičnog dogadjaja, ali on ne sme da ostane nekažnjen: apelujem na najveću ozbiljnost prema odgovornima za ovo ubistvo i podržavam napore srpskih vlasti kako taj zločin ne bi ostao nekažnjen", navodi se u saopštenju.

Rama Jad je izrazila "najiskrenije saučešće" porodici Brisa Tatona koji je kao "žrtva varvarskog napada" preminuo jutros u Beogradu.

Ona je najavila da će razgovarati sa zvaničnicima UEFA da bi bila pronađena neophodna sredstva radi bolje zaštite fudbala od "gangrene koja ga izjeda".

"Ništa, međutim, neće popraviti ono što je učinjeno", rekla je Rama Jad i odala poštu Brisu Tatonu, "mladom strastvenom navijaču čiji je život divljački i nepravedno" prekinut.

Ona je dodala da je "sada trenutak da se bude sabran, a da će već sutra biti trenutak za borbu protiv sportskih zločinaca".

Rama Jad je najavila da će obići porodicu ubijenog mladića, a da će 4. oktobra biti sa "sportskom porodicom" "Tuluza", čiji je navijač bio Taton. Tog dana "Tuluz" igra sa "Lorijenom".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuska: Srbija da kazni ubice

Izvor: Sportal.rs, 29.Sep.2009

Reagujući na vest o smrti francuskog državljanina, navijača Tuluza, Brisa Tatona, koga su pristalice beogradskog Partizana prebile uoči meča Lige Evrope, Ministarka sporta u francuskoj vladi, Rama Jade, izjavila je saučešće porodici preminulog i pozvala vlasti u Srbiji da oštro kazne počinioce...

Nastavak na Sportal.rs...

Ministarka sporta upalila sveću ispred ambasade

Izvor: NaDlanu.com, 29.Sep.2009

BEOGRAD, 29. septembra 2009. (Beta) - Ministarska omladine i sporta Snežana Samardžić Marković i predstavnici Kancelarije za mlade upalili su danas sveće ispred Ambasade Francuske u Beogradu povodom tragične smrti Francuza Brisa Tatona. "Došla sam da, pre svega, kao roditelj iskažem duboku...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.