Vukadinović: Svi koji ignorišu plan rušenja Srpske-ili su naivni ili su dio scenarija

Izvor: Cafe.ba, 13.Dec.2015, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukadinović: Svi koji ignorišu plan rušenja Srpske-ili su naivni ili su dio scenarija

BEOGRAD, 13. DECEMBRA /SRNA/ - Analitičar Đorđe Vukadinović rekao je Srni da je u posljednje vrijeme sve više naznaka o postojanju planova za rušenje Republike Srpske, koji se ne bi smjeli ignorisati, a svako ko to bagateliše - ili je strašno naivan ili je dio tog scenarija.

Vukadinović je rekao da je siguran da postoje neki centri, koji nisu beznačajni i neuticajni, a koji ozbiljno računaju sa scenarijem, ako ne ukidanja, a ono svođenja Republike Srpske na "folklornu >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << tvorevinu".

On je dodao da se ti centri nalaze dijelom i Sarajevu, dijelom u inostranstvu, odnosno na Zapadu u Briselu, Londonu i Vašingtonu.

Vukadinović je rekao da ti centri računaju i na uzimanje preostalih nadležnosti i demonizovanjem rukovodstva Srpske i pripremanjem terena da praktično Banjaluka dođe u političku, ekonomsku i bezbjednosnu podređenost Sarajevu.

On je istakao da za njega nije nikakva tajna i da nema nikakve dileme da ti planovi postoje, te da nisu nipošto beznačajni.

"Svako onaj ko u Republici Srpskoj, dakle u Banjaluci, ili negde drugo, u Sarajevu, a da je reč o srpskim predstavnicima, ignoriše, bagateliše i relativizuje te prijetnje i opasnosti, ili je strašno naivan ili je zapravo i sam deo takvog scenarija", rekao je Vukadinović.

Vukadinović je istakao da svi politički faktori u Republici Srpskoj treba da budu budni i svjesni realne opasnosti i da na neki način jasno kažu gdje stoje u odnosu na te scenarije.

"Uslov conditio sine qua non svih tih scenarija jeste srpsko-srpski sukob i izazivanje podela i tenzije unutar srpskog naroda u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, a po mogućnosti i između Srba sa jedne i druge strane Drine", ocijenio je Vukadinović.

On je istakao da je glavni mehanizam za borbu protiv takvih scenarija svijest o opasnosti i demonstriranje jedinstva, bar o ključnim državnim i nacionalnim temama kako u BiH, tako i u Beogradi u Banjaluci.

Vukadinović je podsjetio da se pod različitim izgovorima traži način da se uskrate ingerencije Srpskoj i da se napravi od BiH takozvana građanska država po principu "jedan građanin-jedan glas" i ukine entitetsko glasanje.

On je dodao i da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske i simbolički i politički vrlo indikativna.

Vukadinović je rekao da je bio ohrabren prvim reakcijama na tu odluku i izrazio nadu da će politički faktori u Srpskoj naći način da se objedine oko cilja očuvanja Republike Srpske, koja nije ničiji poklon i za koju je desetine hiljada ljudi položilo život.

"Niko ne bi smio da se poigrava sudbinom i opstankom Republike Srpske", poručio je Vukadinović.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.