Usvojen prijedlog zakona obaveznim osiguranjima u saobraćaju

Izvor: Cafe.ba, 29.Jul.2015, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen prijedlog zakona obaveznim osiguranjima u saobraćaju

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi deregulacije i liberalizacije cijena obaveznog osiguranja od odgovornosti za vozila, a radi očuvanja stabilnosti i nesmetanog funkcionisanja sektora osiguranja, s obzirom na njegov značaj.

Takođe, imajući u vidu da je prethodni zakon donesen 2005. godine, ukazala se potreba za njegovim inoviranjem, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << i uređenjem osiguranja od odgovornosti i u drugim vidovima saobraćaja, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Ovim zakonom uređuju se obavezna osiguranja u saobraćaju koja se odnose na osiguranje putnika u javnom prevozu od posljedica nesrećnog slučaja, osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima, osiguranje vlasnika vazduhoplova od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima i putnicima i osiguranje vlasnika plovila na motorni pogon od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima.

Najbitnije razlike između Nacrta i Prijedloga ovog zakona, koje su rezultat provedene skupštinske i javne rasprave, ogledaju se u većem broju kvalitetnih rješenja koja nisu uticala na suštinske ciljeve Zakona ali su doprinijela jasnoći odredaba, kao i većem stepenu usklađenosti sa propisima EU.

Produžen je period djelimične liberalizacije premijskog sistema u osiguranju od autoodgovornosti sa dvije na tri godine.

Postignuta je saglasnost sa sistemom osiguranja na cijeloj teritoriji BiH, putem razmatranja i prihvatanja sugestija i prijedloga Agencije za osiguranje BiH i njihovog ugrađivanja u Zakon.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Utvrđeni Nacrti zakona o elektronskom potpisu i dokumentu

Izvor: Capital.ba, 29.Jul.2015

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o elektronskom potpisu Republike Srpske i Nacrt zakona o elektronskom dokumentu Republike Srpske. Osnovni razlozi za donošenje novog zakona o elektronskom potpisu sadržani su, kako u potrebi za nadogradnjom određenih...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.