Usvojen Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH

Izvor: Cafe.ba, 13.Maj.2015, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Prema tom dokumentu, budžet iznosi 1.563.580.625 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou 2014. godine 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje spoljnog duga 613.580.625 i manji su za 232.812.343 KM u odnosu na budžet prethodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << godine.

U strukturi prihoda dominira zahvaćanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i 2014. godine od 750.000.000 KM.

Po hitnom postupku je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog ovog zakona s ciljem harmonizacije krivičnog zakonodavstva u BiH s međunarodnim pravom te usklađivanja s preporukama GRECO-a, MONEYVAL komiteta i FATF-a, međunarodnog tijela čiji je zadatak praćenje mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Kako je ranije saopšteno iz Savjeta ministara BiH, predloženim zakonom se izvršava i razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana u krivičnim zakonima BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između njihovih policijskih i pravosudnih tijela.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima te se organizovana međunarodna trgovina ljudima propisuje kao posebno krivično djelo, a u zakon se uvodi i krivično djelo "prisilni nestanak“.

Istovremeno, definisana je obaveza oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom i od lica na koje je ona prenesena, a zakonski se detaljno regulišu  i sva djela i propusti nastali tokom obavljanja funkcije službenog lica.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.