21 godina od smrti Srđana Aleksića

Izvor: B92, 27.Jan.2014, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

21 godina od smrti Srđana Aleksića

Beograd/Trebinje -- Danas se navršava 21 godina od ubistva Trebinjca Srđana Aleksića koga su na smrt pretukli pripadnici VRS dok je branio sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

Aleksić je u januaru 1993. uspeo da odbrani Alena Glavovića koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da tuku kundacima.

On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmerile ka njemu i kundacima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ga pretukli. Od povreda je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine, podlegao povredama.

Srđan je postao heroj i taj njegov plemeniti čin nikada neće biti zaboravljen. Srđan je imao 27 godina kada je ubijen. Mladić je bio glumac amater i juniorski rekorder u plivanju.

Srđanov otac Rade Aleksić u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Njegov otac poručuje da postupak njegovog sina nije bio herojski već ljudski čin i da bi tako trebalo da postupi svaki čovek.

"Nije Srđan junak, nego vi, koji to poštujete, koji ste Srđana usvojili i prigrlili", kazao je Rade Aleksić u Podgorici.

On je istakao da želi da mladi ljudi prave Srđanove korake i da ne pričaju i ne razmišljaju o podelama.

"Za mene postoji samo čovek, sve je drugo varka", kazao je Rade Aleksić.

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Alen Glavović, mladić kojeg je Srđan branio svojim životom, danas živi u Švedskoj. Alen je oženjen i ima dvoje dece. Svake godine poseti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca, jer, kako kaže, ne zaboravlja niti će ikada moći zaboraviti plemeniti čin svog prijatelja.

Srđana Aleksića je pre dve godine tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić posthumno odlikovao zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

U Novom Sadu i u Pančevu postoji prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića. Odlukom Skupštine Beograda od oktobra prošle godine Srđan Aleksić je dobio ulicu i u Beogradu.

Na bulevaru u Podgorici, koji nosi ime Srđana Aleksića, juče je zasađen hrast. Drvo su zasadili Srđanov otac Rade i potpredsednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Rifat Rastoder.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

21 godina od smrti Srđana Aleksića

Izvor: Radio 021, 27.Jan.2014

Danas se navršava 21 godina od smrti Trebinjca Srđana Aleksića koga su na smrt pretukli pripadnici VRS dok je branio sugrađanina Bošnjaka.

Nastavak na Radio 021...

Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost - 21 godina od smrti heroja Srđana Aleksića

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jan.2014

TREBINJE - Na današnji dan 1993. godine u Trebinju, svom rodnom gradu, pognuo je Srđan Aleksić dok je od pripadnika Vojske Republike Srpske spašavao svog sugrađanina Bošnjaka Alana Glavovića.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.