U RS u proteklih 14 godina ubijeno 76 žena

Izvor: Cafe.ba, 24.Nov.2014, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U RS u proteklih 14 godina ubijeno 76 žena

U Republici Srpskoj je u proteklih 14 godina u partnerskom ili porodičnom nasilju ubijeno 76 žena, podaci su Džender centra – Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske.

Prema njihovim navodima, žene u Republici Srpskoj najčešće bivaju žrtve partnerskog nasilja i to njih čak 39,6 odsto, a počinioci nasilja u porodici su uglavnom muškarci, sadašnji ili bivši supruzi ili partneri.

Posljednje istraživanje o rasprostranjenosti nasilja >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << nad ženama u BiH pokazalo je da je 47,3 odsto žena doživjelo neki od oblika nasilja, a iz DŽender centra dodaju da je od 2005. do 2014. godine evidentiran 32.601 poziv na SOS liniju i to 1.264 za žrtve nasilja u porodici, od kojih je 98 odsto žrtava ženskog pola, prenosi Mondo.

Radi prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama, Džender centar od sutra počinje kampanju pod nazivom “Život bez nasilja”, a u okviru nje i podtematsku kampanja “Bijela vrpca – Muškarci u borbi protiv muškog nasilja nad ženama” kao dio svjetskog pokreta za borbu protiv nasilja nad ženama sa akcentom na ulogu muškaraca koji nošenjem bijele vrpce pokazuju spremnost za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kampanje se simbolično provode od 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava.

Aktivnosti kampanje provode se na nivou Republike Srpske, na nivou institucija Vlade Srpske, Narodne skupštine, te lokalnih organa vlasti, subjekata zaštite od nasilja u porodici među kojima su policija, pravosuđe, zdravstvene, socijalne i obrazovne institucije, nevladinih organizacija i medija.

Za potrebe kampanje kreiran je promotivni materijal – bijele vrpce za muškarce, te posteri i džepni kalendari koji su distribuisani širom Republike Srpske.

U okviru kampanje biće organizovane brojne aktivnosti i događaji širom Republike Srpske, kao što su konferencije, okrugli stolovi, javne tribine i ulične promocije i podjela promotivnog materijala.

Kampanje su podržali UNFPA, Misija OEBS-a u BiH i FIGAP programa BiH.

Izvor: infocity.ba

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.