U RS se niko ne želi uhvatiti motike!

Izvor: Cafe.ba, 30.Maj.2015, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U RS se niko ne želi uhvatiti motike!

Oko 41 posto poljoprivrednog zemljišta u manjem bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) je neobrađeno. Za razliku od predratnih 75%, danas se svega 40% domaćih potreba za hranom i pićem zadovoljava iz domaćih izvora.

Iako se broj zaposlenih u javnom sektoru RS povećava, ukupan broj zaposlenih se smanjuje. Teško stanje i u samom javnom sektoru pokazuje da san mnogih da upravo u njemu nađu udomljenje, neće biti trajno rješenje.

Realan sektor je ono >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << od čega živi jedna zemlja, i koji izdržava administraciju. Sa druge strane, u razvijenijim zemljama izraženije je preduzetništvo, gdje za razliku od nas, većina ljudi pokušava pokrenuti vlastiti posao, ne oslanjajući se na zaposlenje u javnom sektoru, piše “Magazin Istina”.

Preduzetničkog duha nam nedostaje, a nije ni sistemski podstican. U to se uvjerio dugogodišnji vlasnik pekare sa Pala Dragan Govedarica, koji je prije par godina uočio da ima prostora za razvoj proizvodnje raži. Govedarica priča da raženo brašno uvozi oko 90% pekara, i to iz Austrije, po cijeni koja je duplo skuplja u odnosu na brašno koje se može proizvoditi kod nas.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.