Tužilaštvu BiH prezentiran izvještaj o avionskoj nesreći u kojoj je poginuo Boris Trajkovski

Izvor: Cafe.ba, 24.Dec.2014, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvu BiH prezentiran izvještaj o avionskoj nesreći u kojoj je poginuo Boris Trajkovski

S obzirom na to da će isto izvješće biti prezentirano i nadležnim institucijama u Makedoniji, Tužiteljstvo BiH će ostvariti suradnju sa kolegama u Makedoniji, u cilju konačnog rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do ove nesreće. Nakon što analizira dostavljeno izvješće, Tužiteljstvo BiH donijet će odluku o daljim aktivnostima.

SARAJEVO (AA) - Glavni istražitelj Komisije za ispitivanje zrakoplovnih incidenata i nesreća Omer Kulić prezentirao je glavnom tužitelju >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Tužiteljstva BiH Izvješće ekspertske komisije o avionskoj nesreći u okolini Mostara u februaru 2004. godine u kojoj je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski i članovi delegacije Makedonije.

Tužiteljstvo BiH će fomirati tužiteljski tim i uraditi analizu izvješća, kao i postupaka svih osoba povezanih sa ovim događajem, te utvrditi postoje li elementi kaznene odgovornosti za ovaj događaj u kojem je poginulo devet osoba, odnosno dvojica pilota i sedam predstavnika makedonskih vlasti i njihovih pratilaca.

Na Izvješću je komisija radila od 13. maja 2013. godine, dakle oko godinu i pol dana, a u sastavu komisije bilo je 11 eminentnih eksperata iz oblasti sigurnosti zrakoplovnog prometa iz BiH, Srbije i Makedonije.

S obzirom na to da će isto izvješće biti prezentirano i nadležnim institucijama u Makedoniji, Tužiteljstvo BiH će ostvariti suradnju sa kolegama u Makedoniji, u cilju konačnog rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do ove nesreće. Nakon što analizira dostavljeno izvješće, Tužiteljstvo BiH donijet će odluku o daljim aktivnostima, o čemu će informirati javnost, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Glavni istražitelj Omer Kulić potvrdio je početkom septembra ove godine da je završena ponovljena istraga o padu aviona Vlade Makedonije koja se dogodila prije deset godina, 26. februara 2004, na Matića brdu u mjestu Rotimlja, između Mostara i Stoca, kada je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski sa saradnicima i članovima posade.

"Mogu reći da je ponovljena istraga, koja je vođena oko pada aviona sa predsjednikom Trajkovskim završena. U potpunosti smo rasvijetlili događaj i sve relevantne informacije, odnosno utvrdili smo činjenice. Moram reći da je razlog zbog kojeg je makedonska strana tražila ponovno otvaranje istrage bio opravdan i mi smo utvrdili neke nove, bitnije i drugačije stvari u odnosu na prvobitnu istragu koja je vođena", kazao je tada Kulić u izjavi za AA.

Kulić je tada i najavio da će Izvješće o istrazi biti predato Tužilaštvu BiH i domaćim vlastima, a nakon toga makedonskom tužiocu i makedonskim vlastima.

Istraga o padu aviona "Kinger" ponovo je otvorena u januaru 2013. godine na zahtjev Makedonije, nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podsjećamo, avion makedonske vlade, u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila ''proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na Mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u Matića brdo''. No, advokat porodica nekih stradalih tvrdio je da je na Trajkovskog izvršen atentat, a da su ostali članovi delegacije i posade kolateralna šteta.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.