Tužilaštvo BiH podiglo prvu optužnicu u predmetu Gibraltar

Izvor: Cafe.ba, 08.Maj.2015, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo BiH podiglo prvu optužnicu u predmetu Gibraltar

- Optuženi se terete za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je prvu optužniocu u predmetu Gibraltar protiv Stipe Prlića (1958.), Zorana Bakule (1964.) i Nevena Kulenovića (1967.) koji se terete za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i davanja dara i drugih oblika koristi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optužnica je podignuta na >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << temelju dokaza prikupljenih tokom višemjesečne istrage koja je provedena u suradnji sa Državnim tužiteljstvom Republike Slovenije, policijskim agencijama Republike Austrije, Državnom agencijom za istage i zaštitu (SIPA) BiH, UIO BiH i Finansijskom policijom FBiH.

Kako je saopćeno iz Tužiilaštva BiH, optuženi se terete da su nizom radnji omogućili pravnim osobama SV-RSA d.o.o Sarajevo i Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

"U optužnici se navodi da su, optuženi Stipe Prlić i Zoran Bakula kao članovi uprave JP HT d.o.o Mostar svojim nezakonitim radnjama omogućili pravnoj osobi SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM, pravnoj osobi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300,00 KM, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM, a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM koja im je isplaćena na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru čiji je opunomoćenik Neven Kulenović", navedeno je u saopćenju.

Tužiilaštvo BiH će odgovornost optuženih za počinjena kaznena djela dokazivati saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem oko 100 materijalnih dokaza prikupljenih tijekom istrage.

Ova optužnica je prva optužnica u predmetu Gibraltar i odnosi se na kaznena djela koja se dovode u vezu sa kompanijom JP HT Mostar, a istraga protiv ostalih osumnjičenih čije radnje nisu izravno povezane sa ovim poduzećem, se nastavlja u suradnji sa navedenim pravosudnim tijelima i policijskim agencijama.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

BiH: Optužnica protiv trojice zbog mita i korupcije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Maj.2015

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Stipe Prlića, Zorana Bakule i Nevena Kulenovića, koji se terete za zlouporabu položaja ili ovlasti, primanja i davanja dara i drugih oblika koristi...Ova optužnica je prva u predmetu Gibraltar i odnosi se na kaznena djela koja se dovode u vezu sa kompanijom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.