Svjedok govorio o zlostavljanju srpskih civila u rapatnici

Izvor: Cafe.ba, 20.Jan.2015, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjedok govorio o zlostavljanju srpskih civila u rapatnici

SARAJEVO - Na suđenju optuženima za zločine nad srpskim civilima u Srebreniku, svjedok tužilaštva Dobrivoje Mihajlović izjavio je da je u logoru u Rapatnici vidio isprebijane ljude.

Za mučenje i zlostavljanje srpskih civila od juna do avgusta 1992. u Mjesnoj zajednici u Rapatnici i prostorijama fudbalskog kluba, sudi se Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću zvanom Puka i Sejdaliji Ćoviću zvanom Sejdo i Ćova.

Mihajlović je posvjedočio da je 21. juna 1992. >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << godine doveden u Rapatnicu, nakon što je uhapšen kada je pokušao da napusti svoje selo Brezje, koje je bilo granatirano, prenosi Birn.

"Kad smo došli, vidjeli smo 10 do 20 ljudi koje nismo poznavali. Bili su izubijani, izrezani po licu... Rekli su da su iz sela Potpeć", rekao je Mihajlović i dodao da je sutradan dovedeno još muškaraca iz sela Brezje i Jasenica.

On je ispričao da su odvođeni na ispitivanje u prostoriju na spratu, odakle su se čuli jauci, galama i lupanje.

Svjedok je naveo da je na vratima sale bio izvjesni Muće, koji je prozivao ljude da idu na ispitivanje, a da je u salu ulazio njegov brat Sejdo i udarao ljude.

"Sejdo je imao crne rukavice. Ulazio je i udarao pred kapetanom koji je dolazio tri puta. Prvi put je rekao da moramo ispričati sve o oružju, inače će nas pobiti. Mislim da je kapetan bio glavni u logoru", rekao je Mihajlović.

On je ispričao da je Sejdo u sali udario njegovog rođaka Radenka, dok je njegovog strica Iliju, koji je bio invalid, udario dok su išli u toalet.

Mihajlović je rekao da nije udaran prilikom ispitivanja i da to može zahvaliti čovjeku koji ga je doveo kada je uhapšen, a kojeg je odranije poznavao.

On kaže da je, nakon sedam dana provedenih u Rapatnici, njih 36-37 zatočenih prebačeno hladnjačom u zatvor u Tuzli, gdje je ostao do aprila 1993. godine.

"Među nema je bio jedan čovjek čije je lice skroz bilo crno. Pitao sam da li je ovo Stokan Marković? Nisam vjerovao da će preživjeti i da će mu se lice više formirati", ispričao je svjedok.

Mihajlović je rekao da je čuo da je Marković, takođe, bio u Rapatnici, u nekim drugim prostorijama, kao i još nekoliko muškaraca dovedenih u zatvor, koji su govorili da su mučeni lemilicom i da su im pod nokte gurane igle.

Ibračević je, prema optužnici, bio načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Srebreniku, Smajlović komandir voda Vojne policije, a Ćović vojni policajac.

Suđenje se nastavlja 27. januara.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.