Sudije i tužioci moraju odolijevati pritiscima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jan.2016, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije i tužioci moraju odolijevati pritiscima

Sud Bosne i Hercegovine uputio je apel zbog, kako su naveli, atmosfere koja se u javnosti kreira posljednjih dana, a kojom se ova institucija nastoji politizirati, a rad njenih sudija degradirati.

Navode kako "sudije rade u teškim uslovima jer intenzitet pritisaka, koji dolazi sa više strana, počinje prevazilaziti granice podnošljivosti".

Poseban su akcenat stavili na pritiske zbog predmeta Naser Orić, te pozvali Udruženje majki Srebrenice, da se ne miješaju u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << rad pravosuđa, kao i Udruženje Zelene beretke, Udruženje ratnih vojnih invalida (RVI), kao i na Savez logoraša regije Birač.

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini godinama je izloženo brojnim pritiscima, od prijetnji referendumom o njegovom radu, preko pokušaja da se čelnici u pojedinim institucijama imenuju pod političkim mentorstvom, pa do zahtjeva da se obustavljaju istrage, čak i prijeti nepoštivanjem zakona.

"Sud i Tužilaštvo BiH treba da obavljaju poslove iz svoje nadležnosti bez upućivanja patetičnih obraćanja javnosti u stilu da ih se ostavi na miru, jer oni te pritiske ne mogu izdržati. Dignitet njihove profesije, mjesta na kojima sjede i poslove koje obavljaju - je dobrano pokriven visinom ličnih dohodaka i kao takav od njih zahtijeva da rade svoj posao, a ne da mole da ih se ne pritišće", komentira za RSE apele Suda Zarije Seizović, ove navode profesor međunarodnog prava.

Seizović smatra da pritisci dolaze i od neodogovornih pojedinaca, ali i medija, te poručuje da sudije i tužioci "moraju biti imuni i, ako ne mogu izdržati, da se ne obraćaju javnosti da prestane s pritiscima, već da podnesu ostavku da bi na njihova mjesta bili izabrani oni koji to mogu podnijeti".

Ipak, Seizović upozorava da se ne mogu olako davati kvalifikacije o korumpiranosti u pravosuđu bez adekvatnih dokaza, jer bi za to onaj ko to tvrdi trebao i odgovarati.

"I političar, čak visokopozicionirani, može si dopustiti luksuz da govori, kao što i laici govore – pravosuđe je korumpirano. Do sada nisam vidio nijednog sudiju ili tužioca na izdržavanju kazne zatvora, tako da ta izjava ne stoji. Za takve izjave se može odgovarati moralno, politički, pa i krivično. Tako da bi, bez obzira koji političar, makar i na najvišoj poziciji u državi sebi dopusti takav luksuz u jednoj pravnoj državi, morao očekivati suočavanje s vlastitom odgovornošću, odnosno protiv njega bi bili poduzeti odgovarajući koraci i mjere za izrečenu javnu riječ koja ima specifičnu težinu, jer se radi o političaru – odgovara", zaključuje Zarije Seizović.

Sudije i tužioci su pretrpani poslom i stalno moraju dokazivati da rade dobro. Sve što trebaju jeste raditi svoj posao i time pokazati kakvi su.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.